2011. október 3., hétfő

Szülői alapkötelesség

A gyermeki vágyat be nem teljesítő szülőhöz hasonlóan aljas lényt nem hord a hátán a föld, azért látunk olyan keveset belőlük, mert súlyuk alatt általában beszakad és elnyeli őket. Roppant veszély fenyegeti minden – kettő és öt év közötti – polgártársunkat, akikben csírájában fojtják el törekvő jövőképüket.
A mai ötvenesek szülei, ha annak idején engednek, és nem terrorizálják el gyerekeik önrendelkező alapvágyódását, ma nyugodtabban élhetne mindenki. Sosem kellene vasutassztrájktól rettegni. A töméntelen mozdonyvezető közül az összes elégedetlent azonnal ki lehetne rúgni, másikkal helyettesítve – nagyjából – tízszer kevesebb fizetésért, és a rengeteg kizsarolt privilégiumot is el lehetne törölni. A helyzet ugyanez a pilóták és buszsofőrök esetében is.
Felelőtlen az a szülő, aki nem veszi komolyan, hogy gyermeke mozdonyvezető, vagy pilóta akar lenni mindenáron, hiszen saját akaratát nem erőltetheti rá! Ugyanakkor a következetesség erényével és a kötelességtudatot keményen számon kérve, a hat-nyolc, máskor tíz-tizenöt éves korban visszakozni próbáló renitenseket szembesíteni kell gyermeki vágyaikkal, hiszen azok elsőbbséget élveznek a kamaszkor kilengéseivel szemben. Ahogyan látjuk, napjainkat a kopaszon bolyhos, rémbuszokkal teli sofőrök, s vasutasok, pilóták szeszélyei veszélyeztetik, a halvány mustárszagú, biztonságos jelenünk megbomlott miattuk.
A mai fiatal szülőjelöltek is jobban tennék, ha a naplemente bámulása után előbb a padlócsempét karmolásznák egyenetlenre, és csak aztán esnének neki egy új generáció – nem feltétlen tudatos – létrehozásának. Mert majd ámulhatnak, amikor szembenéz velük az a kis kerek fejű, pufók, pisze, és a "mi leszel, ha nagy leszel" kérdésre azt válaszolja huszonéves szüleinek:
– Nem t’om, öregek, de az biztos, hogy nem ilyen lúzer, mint ti. Minimum, hogy az időpocsékoló tanulást és a nagyon fárasztó, kimondottan strapás fizikai munkát lemasszírozva – arcotokról pedig ezt a bambán gügyögő mosolyt kiradírozva –, két lábbal a földön, piros fák alatt másokat cseszegető, közismert sztár leszek. Rosszabb esetben vastag pénztárcájú, világosbarna hegyeket mászó – olyan kerek orrú –, szúrós tekintetű, mások életét behatároló valaki szeretnék lenni.
A mai műszaki feltételek a lepukkant helyzetű földlakóknak is lehetővé teszik a tisztességes óhaj rögzítését audiovizuálisan, és csemetéjüket szembesíthetik adott életkorban gyermeki vágyukkal, amit – a lemenő nap utolsó sugaraitól tükröződő, távoli pocsolyából sem visszaverődő derengés felfodrozása után –, felelősségtudatra nevelve, kötelezően ráerőszakolhatnának.
Most, mikor a réteken virág helyett bankok nyílnak a rügyekből, és várhatóan 18-20 év múlva legnagyobb kereslet a minden szakosítást nélkülöző, mindenre kötelezhető segédmunkásokra lesz, ismét bebizonyosodik mindenkinek, hogy a gyermeki vágyak teljesítése szülői alapkötelesség.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése