2011. október 5., szerda

A zsenik köztünk élnek

A Popey-család spenótnyúzásban lobbizott, de az is kiesett a lehetőségek közül. A nyúzóverseny bizottsága előtt végigtipegett a libanyúzás is, mint brutális lehetőség, ezt – a gyöngykoszorús hajú, lila virágokkal díszített, barbifejű – Lolita zsűritag szájának eltátása, majd szemeinek cikázó villámszórása után vetették el.
Harmadik lehetőség a dinnyenyúzás lett volna, a spenót és a liba után. Kivitelezés szempontjából maximum krumpli- vagy uborkahámozási szintre juthattak volna a derűsen jövőbe tekintő versenyzők, aminek ugye semmi köze a klasszikus értelemben vett nyúzáshoz.
Ekkor pattant ki Tilinkó zsűritag agyának, malterrel téglaként egymáshoz kapcsolódó sejtjeiből – előbb a plafonra, majd a mellette ülő, szőke kolleginára pillantva, aki egyből a szőke sört idézte fel benne –, a sör, a szőke sör!
– Barátaim! Sört kell nyúzatni az emberekkel! Gigantikus sörnyúzást kell kiírni a célirányt jelző táblákra, a végcélnál pedig egy – hatalmas bankóba öltöztetett – hajadon csücsüljön egy sörös dobozon!
Négymásodpercnyi töprengés és körömrágás után megszavazták a bonyolult ötletet. Az erőpróba hagyományos bambulásból és nem mellesleg, szokványos elődöntő-, középdöntő- és döntőből állt. Az előválogatásoknál minden hagyományosan rendszeresített, pillekönnyen elérhető – használt kaszából, nagypapa által hidegvágóval, reszelővel és kézi köszörűvel készített – nyúzókésekkel érkezőt azonnal eltanácsoltak mint alkalmatlant.
Következett az elődöntő, ahol nézni kellett a sörös dobozt, mintegy szuggerálni, és tudatni a sörrel, hogy meg lesz nyúzva. Hogyan, azt még nem tudták, de valahogy mindenképpen ledomborítják a kunkorú sör bőrét. Ezt a meglehetősen nagy kihívást – szemre – pszichológusokból összeállított, három és féltagú csoport értékelte. A legszuggesztívebb bámulók jutottak a középdöntőbe, ahol már ugyanezt a dobozszuggeráló, "megnyúzlak, sör" átvitelt, párhuzamos síneken csücsülve kellett végezni robogó vonattal szembe. A váltókezelés természetesen alá volt támasztva, nem vérre ment a játék, csak sörnyúzásra.
A versenyzők több mint a fele elugrott, szerencsére senki sem rossz irányba, épp a kitérített vonat elé. A bent maradottak közül néhányan megrebbentek, csak Bagoly nem tett semmit. Mint kinyílt tubarózsa, arcára fagyott a bölcs mosoly, így a középdöntő egyértelmű győztesének Baglyot tekintették, aki a közönség kedvence lett.
A hadiiparban a puskaporos hordókat "Bagoly" felirattal árusítják azóta, a név levédése kapcsán, a – nem huhogó, emberszerű – bánatos mosolyú, fehér versenyző családja, jelentős anyagi javulásának indult.
A döntő már nem volt ilyen egyszerű, ott valóban nyúzni kellett a sört – nem elméleti síkon, bandzsalító ökörszerűen kottát olvasva –, hanem akár a zsákmányát szuggeráló csörgőkígyó, előzetes felmérés után valóban bőrteleníteni kellett.
Egészen radikális megoldásokkal találkozhattunk. A három bent maradt versenyző három különböző stratégiát választott. Décsi reszelővel próbálta a sörről lenyúzni a dobozt. Tartóci, a tizenkilenc éves hajadon, körömlakkal kente be a dobozt, majd rászáradás után, egy rántással próbálta eltávolítani a sör bőrét, ami nem sikerült neki. Zokogva hullottak alá a csapóajtón. Mindössze Bagoly nézett ki a fejéből – már-már egy sör intelligenciáját megközelítve –, majd belül bedobta a törölközőt, odalépett, fogta a sört és legurította.
Néma csend támadt, legyek dongását lehetett hallani, pedig nem is voltak. A zsűri megkövült, majd egyszerre pattantak fel, hurrá kiáltással, tapsvihart generálva a stúdióban, hiszen Bagoly megnyúzta a sort! Ott maradt a doboz – elkülönítette a sört a doboztól –, ami a sör bőre.
Ez a teljesítmény látens zsenit takar, talán a XXI. század Einstein-je előtt állnak.
Jól tudjuk, sohasem az az igazi zseni, akinek az intelligenciahányadosa csapdossa vagy át is szúrja a felhőket, hanem aki egy rózsaszár négy bimbójából, úgy csinál ötöt, hogy – a minden hétköznapit nélkülöző feladatot –, a világ legtermészetesebb módján, szemrebbenés nélkül oldja meg, mint a modell-lányok, akik képesek úgy menni, hogy minden lépésükkel magukat próbálják elgáncsolni, mégsem esnek hasra.
A teljesítmény gombakalapját nem takaríthatjuk be kisebb ellenkezés után. Miután a betokosodott mentalitású – csőfolyosó gondolatmenetűeket –, meggyőzték, Bagoly a Tudományos Akadémia tényleges tagja lett, a maga hat elemijével, és külön sörnyúzói tanszék létesült az Alsókorcsmai Tudományegyetemen.
A zsenik köztünk élnek, közhely! Nézz a tükörbe, lehet, hogy egy zseni néz vissza rád, az is lehet, hogy nem…


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése