2011. október 6., csütörtök

Csendes, nyugodt bérelt szoba

Miklós és Júlia, két megszeppent vidéki, a szálloda recepciójánál, rendelés után csendben vette tudomásul, hogy a 277. emeletre kaptak szobát.
– Gyere, drágám, menjünk lifttel! – próbálkozott Miklós.
– Ugyan már, még ha a 2700.-ra kaptunk volna! Nem árt egy kis séta. Ballagjunk fel a lépcsőn.
– Igazad van, egész nap vonaton zötykökődtünk, és a mozgáshiánynál semmi sem egészségtelenebb. Mi az a pár emelet!
Nosza, nekiláttak, és egy óra múlva már a szobába is léptek lendületmentesen, rogyadozó léptekkel, a különben természetesen ingyenes felvonó mellett.
– Drágám, de jó, hogy felértünk, olyan álmos és fáradt vagyok, rohanjunk az ágyba.
– Két ágy van.
– Szerintem sok jó ember kis helyen is elfér alapon, na meg hát szeretjük is egymást, ne váljunk ketté. Elférünk az egyiken is. Sokkal meghittebb, nem?
– Majd jól átölellek én is téged. A szeretet felerősíti az alvás erejét, sokkal pihentetőbb lesz. Olyan fittek leszünk holnap, hogy csuda.
– Szerintem most aludjunk.
Júlia rágabalyodott Miklósra, aki oldalán feküdt és némi házastársi intimitásban gondolkodva, a sötét szobában párjára mosolygott, aki megérezte a mosolyt és viszonozta. Ekkor nyikordult a zár. Megfagyott bennük a vér. Csak néztek, mikor egy köpcös pasas begurul és nem kifejezetten csendesen becsukja maga mögött az ajtót, felkapcsolja a villanyt, rájuk tekint, megemeli a kalapját, odamegy a szabadon maradt ágyhoz és a világ legtermészetesebb módján ledobálja a holmiját a földre. Leheveredik, bal oldalára fordul és csendesen odaszól:
– Akkor maguknak jó éjszakát, én aludnék is. Tudják, lent a recepción körülnéztek a kamerákkal, hol van üres ágy, csak itt találtak.
– De uram, mi ketten vagyunk! Elméletileg a feleségem feküdne azon az ágyon.
– Ezt mondták ott lent is, hogy elméletileg a kedves nejének volna itt a helye, de amint látták, hogy nem élnek a lehetőséggel, felajánlották nekem. Na, jó éjt maguknak! – Jobb oldalára fordult és tizenöt másodperc alatt elaludt, enyhe zörgető hangon halk, brummogó horkolásba kezdett.
– A mindenit! Azt hiszem, jó lesz, ha alszunk, Júliám – szólt oda egyetlenének Miklós. Hanyatt dobta magát és az alvásba zuhanás első másodpercei után, két horkantás között dermedten észlelték, hogy ismét nyikordul a zár. Két hölgy libegett be, és felcsapták a villanyt. A csendesen horkoló meg sem mozdult, aludt nyugodtan tovább.
– Maguk Miklós és Júlia?
– Mi vagyunk – válaszolták kórusban.
– Egy borítékot hoztunk maguknak, üreset. Lennének szívesek fizetni tizenhat eurót!
– Mi nem kértünk borítékot.
– Nem kérésre van. Ez a cég ajándéka. Látják, éjjel van, éjszakai pótlékot is kérünk, hiszen a mi munkánk ilyenkor sokkal értékesebb.
– Á, nekem nincs is euróm, csak svájci frankom.
– Semmi gond, egy pillanat. Talmia, vedd elő a számológépet, és számold ki, hogy tizenhat euró az pontosan hány svájci frank!
Rápakoltak az ágyra, tulajdonképpen kettőjükre, elvégezték a számításokat abban a megalázó módozatban és átvették a frankot, majd átadták az eurót.
– Most kérnénk a tizenhat eurót, miután sikeresen elvégeztük a beváltást. Természetesen a megfelelő illetékkel együtt, így már huszonöt.
– Nincs huszonöt euróm, csak frankom van! Mennyit adjak, hogy az illetékkel együtt ki tudjam magukat fizetni?
– Hát, ha olyan hetvenet ad, akkor már ki tud fizetni.
– Parancsoljanak, hölgyeim! Legyenek szívesek minél gyorsabban elintézni a formaságokat!
A hölgyek egyike Miklóson, másika Júlia lábán üldögélve, kettőjük között számolgattak, osztogattak, majd a helyzet megoldása után átadták a megfelelő euró-összeget.
– Na, most már kérnénk a nekünk járó negyvenhat eurót!
– Hú, de megkönnyebbültem, éppen ötven euró van nálam. Parancsoljanak!
– Kéri a visszajárót?
– Á, tartsák meg!
– A cég nevében kívánjuk, hogy érezzék jól magukat továbbra is vendéglátásunkban!
– Mi a magunk nevében köszönjük a cég gondoskodását. Hány óra is van?
– Negyed három.
– Akkor, ha nem gond, mi egy kicsit aludnánk, úgy reggel körülig.
– Dehogy gond! Parancsoljanak, itt a boríték, használják egészséggel!
Eltávoztak. Miklós hanyatt fordult, a negyedik horkantása után, rákapaszkodott Júliájával ismét ajtókulcs-nyikorgást észleltek.
– Ez lehetetlen, drágám! Az előbb, mikor ezek kimentek, direkt úgy zártam be, hogy elfordítva hagytam benne a kulcsot, hogy kivülről ne lehessen betenni.
– Most mit mondjak?
A csendesen horkoló a jobb oldali ágyban, fütyült az egészre, átaludta. Egy évakosztümös hölgy lebegett a szobába, amolyan tipikus szőke. Leült Miklós mellé az ágyra, a fenekével egy kicsit megbökte, mintegy sugallva neki, hogy "húzódj már arrébb, öregem".
Ekkor a félálomból még nem teljesen magához tért Júlia felcsücsült, és teljes erőből odalódított egy nagy pofont a szőke babinak, aki meglepetten huppant fenékre az ágy melletti szőnyegre. Semmi baja nem lett, csak mint egy játékbaba, a kezeit előre tartva ismételgette, nem azt, hogy "mama, mama", hanem "a büdös életbe, a büdös életbe".
– Ha meg nem sértem, hölgyem, mit keres itt az éjszaka kellős közepén?
– Ez nem a 27607-es szoba?
– Nem, ez a 27706-os szoba.
– A mindenit! Emeletet tévesztettem. Elnézésüket kérem, én lennék a desszert.
– Ezt hogy tetszik érteni, kezét csókolom?
– Ne csókolgassa a kezemet, ha nem fizetett! Megrendeltek, mennem kell.
– Olyan éhes vagyok, úgy magába harapnék!
Ekkor Júlia ismét álomszuszékot játszva felcsücsült, és olyan igazi jó színész módjára, kábát mímelve, akkora pofont kevert le Miklósnak, hogy majdnem rádőlt szöszibabára.
Közben a csendesen horkoló nyugodtan aludta álmát.
– Mennyi az idő, emberek? – kérdezte szöszibaba.
– Fél három múlt négy perccel.
– Ó, a keservét, negyed háromkor azoknál kellett volna lennem, és fél négyre a másik rendelésem vár. Most összekapom magam és elhúzok.
– Magát így rendelgetik?
– Igen, tudja, én vagyok a desszert. Van, ahol csak úgy ott kell lennem, máshol tevőleges részvételem is elvárják.
– Nem egészen értem, mire gondol.
Közben hirtelen teljesen éberré lett Júlia.
– Hát nem mindenki szereti kettesben, tudja.
– Mit?
– Mit, mit, a szexet!
– És amikor magának aktívnak kell lennie, akkor az mit jelent?
– Az éppen azt jelenti, hogy most egy ronda büdös disznóhoz kellene mennem, egy ronda kövér feleséggel, és úgy kell tennem, mintha ő lenne életem férfiideálja.
– Na, menjen, kislány, de nagyon gyorsan!
Kislány elment, Miklós bezárta az ajtót mégegyszer. A papucsát odarakta, olyan biztosítékul, hogy most már tényleg ne zavarja senki az álmukat.
Reggel, a magát tisztességesen kialudt, csendesen horkoló, felkelt és csörömpölve elkezdte szedegetni a motyóját. Miklós bágyadtan kimászott az ágyból, hóna alatt megfogta, mint Frédi a macskát, és kirakta a folyosó szőnyegére. Visszafeküdt, és úgy döntött, hogy még aludni fog egyet!
– Drágám! – szólt az ébredező Júliájához, aki a kevés alvással is nagyon jól megvolt – nagyon kérlek, aludjunk még egy kicsit!
Egymásba gabalyodtak végre ketten, abban a nagyon vendéglátó szobában, és délig aludtak.
Miklós ébredéskor, nyújtózásával, jobb kézzel majdnem lelökte Júliát az ágyról, aki ettől megint fenékre ült. Lekevert egy pofont és visszafeküdt.
– Aludj, drágám, nyugodtan, hiszen még csak dél van.
Óvatosan kinyújtózott és felült. Mit nem látott! Csendesen horkoló ott ült az ágy lábánál egy, a folyosó szőnyegéből kiszakított darabon és bamba szemekkel nézte őket. Meg akart szólalni. Miklós a szája elé emelte mutatóujját, és annyit mondott, "pszt"!
Csendesen horkoló ült, majt halkan megkérdezte:
– Muszáj nekem itt bent üldögélni?
– Tőlem el is mehet.
– Ha lenne olyan kedves kinyitni az ablakot!
– Parancsoljon!
És csendesen horkoló, aki már teljesen éber volt, az alatta himbálódzó, tépett repülő szőnyegén elhagyta a szobát. Végre ott maradtak megint a csendes, békés és nyugodt bérelt szobájukban, a 277. emeleten.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése