2011. október 23., vasárnap

Gyorsított eljárás

– Mindenki álljon fel! Leülhetnek.
A bíró elfoglalta helyét, és rövid, “megértő”, kérlelhetetlen empátiaszűkülettel szólította a vádlottat. Hiába ágált ügyvédje, hogy ehhez talán az ő kérelme és hozzájárulása sem ártana. Zöldre festett díszbilincsben nem olyan egyszerű tárgyilagos vallomást tenni. Legjobb tudomása szerint a tanúmeghallgatásokat nem szokás az ehhez hasonló, szél-lebegtette anarchiával kezdeni. A bíró szava erősebb volt a szellőnél, és az ügyvédet visszafújta helyére.
– Nos, az időhúzás elkerülése végett, az ügyész urat is megkérem minden felesleges locsogás elkerülésére, így sokkal hamarabb bizonyítható lesz a bűnösség. Megkérem, egyszavas válaszokat adjon, tényszerűeket, és az égvilágon semmit ne interpretáljon, az majd az én dolgom lesz! Kérdem tehát, behatolt az áldozat lakásába?
– Milyen áldozatéba?
– Először és utoljára figyelmeztetem, a mellébeszélést szüntesse be, ez itt az igazságszolgáltatás! Görbe Istvánné, született Kancsal Flóra lakásáról beszélek.
– Ja, oda természetesen bementem…
– Rövidebben, bementem! Megértette?
– Igen, kérem…
– Elvitte?
– Hogyne!
– Aljas indokból?
A vádlott hezitált, aztán úgy döntött, szerez a bírónál egy jó pontot és rávágta:
– Igen!
– És mit csinált vele?
– Bedobtam…
– Menjen a helyére, kérem!
– Tisztelt bíró úr, még egy csomó dolgot szerettem volna mondani… Nem is értem, miket kérdezett…
– Teremszolga! Az első hangemelés után, rendezze a vádlott visszajutását padjára! A bíróság ítélethozatalra visszavonul.
Három perc múlva előjött, egy piszkozatfüzetből-tépettnek látszó, vényméretűre vágott papírfecnivel és felolvasta az ítéletet, melynek értelmében Fatális Lajos, Görbe Istvánné meggyilkolásában, teljes bizonyossággal vétkes. Ezért őt a bíróság, halmazati büntetésül, tényleges életfogytiglanra ítéli.
– Kérem, vezessék el az elítéltet!
Fatális Lajos nem tudott üvölteni. Már jóval a harmadik mögötte csapódó vasajtó után ordította a vakvilág, másoktól elzárt, dohos levegőjébe:
– Hát persze, hogy bementem Görbe Istvánnéhoz, hiszen hívott, hogy legyek olyan kedves, vigyem ki a szemetét, majd dobjam a kukába. Megtettem! Bementem, elvittem, bedobtam!
– Ne idegeskedjen – szólt az egyik fegyőr, kicsit atyáskodóan –, lesz másodfokú tárgyalás is. Sokkal rendesebb a bíró, biztosítom, hogy leszállítja húsz évre a büntetést.
Fatális Lajos távirányított, távol-keleti robotok mozgásával, hosszan tartó agykikapcsolódásba merülve sétált tovább előre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése