2011. október 3., hétfő

Kimaradt munkaegységek

– Asszony, a rendelet értelmében kötelesek vagyunk megtermelni saját energiaszükségletünket. Légy oly szíves, hanyatt feküdni!
– Megtörtént!
– Na, most én is – a szokottól eltérően – hanyatt fekszem. Ne mozogj, kérlek, nem szeretném, hogy az orrodba illeszkedjék valamelyik lapát. Várj, most oldalra nyúlok, és behúzom a szerkezetet. Tudod, mint állampolgár és jó hazafi, esetedben honleány – vagy mi –, kutyakötelességed azonnal elaludni! Ugye szereted a vaníliás krémes fagyit? Álmodj olyan szépet, amilyent csak te szeretnél álmodni, egy gyönyörű, halvány rózsaszín, kettényitható, Woody Allen-fejformájú, habos vaníliás fagyit. Három, kettő, egy, elalvás, start!
Ez meg is történt. Kilőttek, amúgy üres nézőtér, fanfárokkal ide-oda menetelő katonáinak módján, parancs alá vető masírozással, a kötelező alvás hajat borzoló versenypályájára. Mancika csendesen fújdogált, Gábor a Richter-skála szerinti, kilences fokozat környékén rezegtetett.
A bölcs állam energiaelőállításra buzdította, sőt kötelezte a polgárokat, némi fizetés ellenében. A maga termelte feszültségért csak valamivel kellett többet fizetniük, mint egy hétköznapi erőmű-áram kilowattjáért, de ennél környezetbarátabb és takarékosabb módszer nem létezett. Tudniillik, a nulla befektetéssel termelt energiáért fizettetni, igen-igen okos gazdaságpolitikát folytató kormány képes csak. Azt, hogy ez polgárainak a barackos bukta rózsaszín pirultjánál is hasznosabb, külön erre a célra alakult optikus csoporttal, némi befolyást meresztő szemüveg dioptriáin átlátással érték el. Sikeresen lelkes volt a fogadtatás!
Korábban, hét órában határozták meg a felnőtt ember alvásszükségletét, bár egyesek kilenccel is álmatlanok voltak, mások hat óra szunyókálást is sokallottak, most kötelezővé tették a napi kilencórás, generáló alvást, szigorúan hanyattfekvő állapotban.
Kisebb méretű szélkerekeket szereltek az ágy fölé, amelyeket lefekvés után, egy mozdulattal lehetett helyrebillenteni, közvetlen az alvó orra és szája felé. Ezeket az inger fokozására sültkolbász-illattal kezelték. Szigorú terápia után, mikor már mindenki képes volt valóban kilenc órát aludni egyfolytában, hanyatt fekve, minden erőművet be lehetett zárni. Reggelre a tározók dugig teltek elektromossággal, túlalvás esetén az alvók hajszálai szerteszét radiáltak.
A háztartások legaktívabb energiatermelőit – ezáltal a legvaskosabb befizetőket – évente egy darab, nulla vízfogyasztású, energiatakarékos tevével jutalmazták, amit kötelező volt elfogadni. Záradékként beiktatták, hogy a következő évben megtermelik a teve szerény, víztelen takarmányozásának többletenergiáját, és befizetik annak költségeit, egy fényesebb csokrú, 20-as égőkkel gyéren megvilágított, teveparkolókkal tűzdelt utcájú, erőműmentes, önkéntesen termelt és fizetett, ingyen-energiájú szép világért.
A két km/órás luxustevék elhalálozása kapitális bűncselekménynek számít, már csak azért is, mert esetükben a fejre szerelt, 24 órás energiageneráló szélkerekek surrognak, nem úgy, mint az elkényelmesedett éjjel-heverők alig kilenc órás noszogatásra történő kerékpörgetése.
Meg kell adni, a beszerelt szélérzékeny Vracsek bogarak, amint a horkolás ereje a normában foglaltak alá zuhan, maguktól akkora csípést adnak, hogy a lumpoló, álmában dolgozni nem akarót, szorgos görgő horkolásra, energikus légkilövellésre serkentik. Forogjon a kerék, forognia kell.
A leselejtezett tevék tevékenységét pénzben ki lehet váltani, ám ha egy családtag elszabotálja a termelést, és netán meghal, az elhalálozási adó – aminek bevezetése elkerülhetetlenné vált, egy öntudatlan társadalomban – nem elégséges a hiba helyrehozására. Az életben maradt társ vagy családtagok túlórában, ha ketten voltak, akkor 18 órás napi horkolással, kötelesek a szabotőr büntetésének kifizetése mellett, a kimaradt munkaegységet végighorkolni.
Egykor, árokpartokon fetrengő ősök nem értenék utódaik vizesárokba bújását, hogy legalább a víz alatt, napi fél órát ne kelljen horkolni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése