2011. szeptember 30., péntek

Önjelölt


Rengeteg tehetséges ember kallódik el ilyen-olyan süllyesztőkben, hogy soha senki nem figyel fel rájuk, míg a hozzájuk képest gyomnövény szintű tehetségtelenek karriert építenek. Hiába, na, "jókor kell jó helyen lenni", szokták mondani, persze a karrierhez sokkal több is szükségeltetik.
Szedres Bertalan, egy kis falu jómódú családjának sarjaként, miután másra alkalmatlannak minősült, némi protekcióval kozmetikusi bizonyítványt szerzett. Tulajdonképpen semmihez sem értett, a papírost megvásárolta, nem is érdekelte a szakma. Egyetlen célja a bármi áron, bárhogy történő, akármilyen ágazaton belüli karrierépítés volt. A szülők pénzéből nyitott üzletet, szépészeti szalont. Utálta a szakmáját, esze ágában sem volt valódi kozmetikai tevékenységet végezni, bár kikerülhetetlen volt, hogy legalább annak látszatát elhintse. Négy különböző kozmetikumot ismert a több százból, ezeket négy polcra, rengeteg különféle formájú tégelybe, flakonba, edénybe helyezte. Csak ő tudta, hogy az egyes, kettes, hármas illetve négyes polcon az összes tégely, flakon, üveg, fiola mind ugyanazt a szert tartalmazza. Függetlenül a szakmai utálattól, a karrierhez hozzátartozott az ismertség, ezért – kisváros lévén a hely, ahol ténykedett – konkurencia híján egészen tűrhető forgalma lett. Ez nem elégítette ki, házhoz is járt.
Hamar rájött, hogy a beszéd – a sok felesleges és tartalmatlan beszéd – amihez ő nagyon-nagyon értett, sokban segíti előmenetelében. Elolvasott egy darab pszichológiai könyvet, és miután önbizalomhiányban nem szenvedett, rögtön pszichológusnak is gondolva magát, a vendégeknek elkezdte kielemezni a lelki gondjaikat, így ők a csodakozmetikusnak hatalmas reklámot vertek ismeretségi körükben, hiszen nemcsak remek munkát végez, hanem lelki bajaikból is kikúrálja őket.
A nyájas, barátságos, szolgálatkész Bertalan valójában egész más természetű volt, de a cél szentesíti az eszközt, legalábbis szerinte. A segítőkészségnek minden formáját igyekezett kimutatni, rövid idő alatt nagyon széles körű kliensállományra tett szert, csírájában elfojtva a konkurencia létrejöttének lehetőségét is. Néhány év után, miután többeknek teljes badarságok özönét öntötte a fejére pszichológusi képzelgéseiben, illetve sehogy sem működtek kozmetikai előrejelzései, sokan elpártoltak, ám ekkorra Bertalan, előrelátóan kisebb vagyonnal megtámogatva önmagát, a városi tanács tagjává serdült.
Ki is rakta a cégtáblája alá, "Szedres Bertalan, városi tanácsos". Egyre ridegebb és kimértebb volt a kuncsaftjaival, gyakorlatilag semennyire sem érdekelte már a „szakma”, de jól megfontolt önös érdekből, függetlenül a várható eredménytelenségtől, azok is kezdtek visszajárogatni Bertalanhoz, akik régebben elpártoltak. Szépen gyarapodott a bankszámlája, így elérkezettnek látta a pillanatot, hogy megvásárolja a megyei főkozmetikusi címet magának. Elődeivel szemben, akik ezt afféle koloncnak érezték a nyakukon, és rá sem hederítettek a környező falvak és községek csenevész kozmetikai szalonjaira, Bertalan szorgalmasan, hetente két alkalommal mindegyiket levizitelte. Rengeteg hibát talált, tudva, hogy csak az nem talál, aki nem keres. Ő keresett! Előre elkészített lehetséges hibalisták árját zúdította hirtelen vált beosztottjaira, akik néhány hét után felmérték, hogy az a legokosabb, ha az inspektor urat – Bertalan ezt a megszólítást kikövetelte magának – némi ajándékkal várják. Ezek természetesen borítékolt, nem levél formájú bankjegyekből állottak.
Gyűltek is a bankók szépen, amikor Bertalant már ez sem elégítette ki, a szalonját, a villáját, nyaralóját, limuzinját, bankszámláját és főkozmetikusi titulusát egybevetve eldöntötte, hogy ő lesz a polgármester.
Itt számításai nem jöttek be... A rideg, ravasz, mindenki által utált Bertalannak tetszett, nem tetszett, titkos szavazásnak kellett alávetnie magát, és amikor a 0,00 százalék szavazattal szembesült, nem önkritikát érzett. Esze ágában sem volt saját hibái után keresgélni, hanem az aljas választók tömegei ellen, akik nyilván saját kliensei is voltak, megtorló intézkedéseken törte a fejét.
Egyetlen gond volt csak, hogy gerince igen képlékeny, de fantáziája a megtorlások irányába nagyon tág, így a város magára szabadított egy közveszélyes önimádót. Mindez borzalmasan sülhetett volna el, amennyiben pártja ki nem zárja soraiból, el nem veszti a tanácsosi, illetve főkozmetikusi titulusát. Amikor ugyanis a fülvaj-kereső bizottság ráakadt diplomaszerzésének kétes múltjára, elvették kozmetikusi bizonyítványát.
Bertalan ezután is élt, mint hal a vízben, karrierhiányban szenvedve, de az addigra felhalmozott gazdagsága több életen át kitart.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése