2011. szeptember 30., péntek

A krumplisaláta-faló ló

A krumplisaláta-faló ló, aki nevével ellentétben nem egy faló volt, csendesen állt a sztyeppe közepén. Zsenge csikó kora óta, mikor először vette észre a vándorló krumplisaláta-karavánt, nem evett füvet. Juszt sem legelt, ragadozó lett. Állt a sztyeppe közepén, köves, sziklás, borókafenyős helyen, és várt.
    Sokszor megfordult a fejében a vissza-vegetarianizálódás gondolata, de mikor egy tevekaraván arra vetődött, úgy gondolta, igen rizikós lenne a dolog.
    Eszében sem volt tevének látszani, hiszen azok száraz füvet rágtak, s lám, hogy néznek ki. Kicsit meg is hökkent, elbizonytalanodott.
    Tényleg a sztyeppében van ő, ahogy a mamája mondta? Vagy a prérin?
    Miután a prérin sem kóborolnak tevék, felmerült benne, hogy talán cirkuszi tevék lehettek.
    Elaludt. Álmában krumplisalátás tálak vándoroltak mellette.
    Felriadt, de egyiket sem tudta zsákmányul ejteni.
    A krumplisaláta-faló ló ekkor radikális döntést hozott: megkóstolja a borokat.
    Pedig sem a bort, sem a rókát nem szerette.
    Szénához nem szokott nyelvét és száját szerteszét törte a pocsék növényi kaja.
    Aludt. Álmában rohangászott körbe-körbe a krumplisaláta-faló ló, de csak egy helyben, hiszen évek óta mozdulni sem tudott a túlsúlytól.
    Koleszterintől gazdag, tojásos, majonézes tápja fölhizlalta. Tudatában volt annak, hogy veszélyben van, ám egy pillanatig sem vetette fel magában a fűevés kérdését.
    Akkor jött a várva várt vándorsereg. Az utolsót zsákmányul ejtette, kifalta a krumplisalátát belőle. A tál oldalához kapott, és menten kimúlt.
    A krumplisaláta-faló ló még nem tervezett családot, bár néha meglátogatta a barátja.
    Volt is neki stikában egy csikója, amit még bébi korában menhelyre adott. Utálta is őt. Már nagykorúsítása után a krumplisaláta-faló ló csikója meglátogatta a mamát, és rádöbbent annak bölcsességére, innentől kezdve ő sem evett mást, mint krumplisalátát.
    Ez a krumplisaláta-faló lovak nemzedékének hites története.
    A krumplisaláta-faló lovat álltában érte a halál.
    Most is ott áll a sztyeppe közepén, mert konzerválta a krumplisaláta.
    A krumplisalátás tálak szabad nemzedéke zavartalanul vonult volna ezután a sztyeppén, de akkorra már kialakult az új generációs krumplisaláta-faló lovak serege.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése