2011. október 4., kedd

Ki akar az első lenni?


– Kérjük az igen tisztelt fogvatartottakat, méltóztassanak a kijelölt, koncentrikus körökben álló testhelyzetbe helyezkedni! – szólt be a lakókörletbe egy érces robothang. – Továbbá kérnénk, hogy a legmagasabb bentlakó jelezze a testmagasságát!
– 1,93 vagyok.
– Neve?
– 07261280.
– A többiek magasságát az önéhez igazítjuk. Csak az újak kedvéért mondom, hogy ijedezésre nincs ok.
A koncentrikus körökön állók mindegyike alatt annyit emelkedett a szint, hogy éppen a 07261280 testmagasságával azonos magasságra emelkedjenek.
– Csak az új bentlakók kedvéért említem, hogy ne ijedezzenek, a plafon elkezd süllyedni. Saját biztonságuk érdekében, legyenek szívesek nem összevissza mozogni, és a fejüket tartsák egyenesen!
Talán a büntetés-végrehajtás része volt, hogy századokkal korábbi technológiákra emlékeztető, nyikorgó hangon, súrlódva kezdett ereszkedni a plafon. Amint a fejüket elérte, mindegyiknél, egy-egy kör alakú nyílás tárult ki, majd tovább ereszkedve, vállmagasságban megállt. Elég félelmetes volt.
Miközben mozdulatlanul néztek előre, kinyílt egy ajtó és két – talpig ezüstösen csillogó –, egyen kezeslábasba öltözött ember lépett be, fémesen villogó, messziről érzékelhetően pengeéles, hatalmas bozótvágó ollókkal.
– Fejeket megemelni, kicsit hátradönteni! Maga ott jobban! – mordult az egyik, majd megnyomott egy távirányítót, és retesz jellegű üvegbilincsek rögzítették a bentlakók fejét, amelyek az állak alá csúsztak be.
Az egyenruhásak nagyon egyformán viselkedtek, szájukon cinkosan petyhüdt mosollyal csücsörítettek kiszolgáltatott partnereik felé.
– Ki akar az első lenni?
Néma csend következett.
– Még egyszer megkérdezem, ki akar az első lenni?
A 07261280 gondolta, "ne húzzunk ujjat ezekkel, valakinek úgyis elsőnek kell lenni".
– Jelentem, én szeretnék! – mondta, már-már követelőzően.
Az egyik bozótvágós, megsuhintotta a levegőben szerszámát, mint teniszezők, vagy vívók a sporteszközeiket. Odalépett és a szemeibe nézve, elkezdett mintegy kétszáz vágásos másodpercenkénti sebességgel nyesni. Gyönyörű egyenletesre vágta a haját, mintha nyírógéppel csinálta volna.
– Parancsol még valamit? Esetleg a szakállát?
07261280-nak veríték folyt a homlokán, nem kért és igyekezett nem mozogni. A vágó megint beindult és ismét felpörgetett sebességgel – mosolygón, mellette kuporogva –, arasznyi szakállát, milliméteres borostára nyeste.
– Gyere, öreg, nyessük meg a többi bozótot is! – szólt munkatársának, már-már rimánkodón.
Nekiestek, felpörgették magukat, és rutinos, heveny nyeséssel pepitára vagdalták az önként nem jelentkezők haját, illetve szakállát.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése