2011. november 9., szerda

Ha a maxibálna megcibálna

Irmuska meggömbölyödött szemmel olvassa a napi kedvenc láncüzenetei között az egyiket, amelyik nem ígér kéken zuhogó dolláresős szitaszerelmet, nem kéri, hogy embertársai érdekében feltétlenül igyon meg nyolcvankét kávét. Azt sem helyezi kilátásba, hogy az egyre fogyatkozó, hátrányos helyzetű kártyafüggők visszacsapnak rekontrájára, egy mindent elsöprő Fedák Sárival, hanem egyszerűen kijelenti:
„Kedves olvasóm, drága hölgyem, az ön ablaka alatt nyolcvanhét vagon terpentin tartózkodik, egy egyelőre különlegesen láthatatlan fedezékben, de egyetlen helytelen mozdulata után, szúrós tövisű mosollyal zúdulnak, színes sorrendben, katonásan, egymás után elönteni – a levél kibontása után veszélybe gyűrött – lakását.”
Irmuska berohant a fürdőszobába, a szárítóról lecsatolta két szőrös, fülével odacsipeszelt kutyáját és macskáját, majd sípoló kétségbeeséssel rohant vissza gépéhez.
– Mit kell tennem, ó, drága gép, mit kell tennem – kérdezte, mint a kidőlő fa, földre pottyanás előtt, de a gép nem válaszolt. Röpke zokogás után rájött, hogy nem olvasta végig az üzenetet. Gyorsan kezet rázott önmagával, mert a bölcsesség végül is eluralta, és remegve folytatta:
„Mindezen gyötrelmeket elkerülheti, ha ebben a pillanatban, öt kilós kalapáccsal, gépének mértani középpontjára üt…”
Irmuska sírógörcsöt kapott! Lerágta az összes, aznap lakkozott körmét, mert rájött, hogy az életben nem fogja tudni meghatározni gépének mértani középpontját. De még van szöveg, és egyre reményteljesebben olvasta:
„… vagy most azonnal lerohan, vesz kéthordónyi terpentint, a "Nagybödön és fia, Kisbödön" terpentinlerakattól. Azt hazaviszi, beönti fürdőkádjába, nyugodtan elszámol 2 410 722-ig, majd azt tesz a fürdőkádjában terpeszkedő és párolgó izével, amit akar. Maradunk szeretettel megmentő barátai, "Nagybödön és fia, Kisbödön", terpentinlerakat.”
Irmuskának, maxibálna méretű szikla pottyant le szívéről, és lebegő könnyedséggel rohant nevetve mint felkelő nap, hiszen csak neki lehet ilyen végtelen szerencséje, hogy egy ekkora szorult helyzetet ilyen könnyen megúszik.
Kifizette a terpentint, a szállítást, és bár bűzlött, beöntötte a kádba. Aztán, a számolás befejeztével telefonált a "Nagybödön és fia, Kisbödön" vállalatnak, hogy hajlandó lenne méltányos összeget fizetni, egy fürdőkádnyi terpentin elszállításáért.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése