2012. május 18., péntek

Szép fülű stílkulcsok


A hegedűroncs-telepen dolgozáshoz több szív kellett még a verklitekerésnél is. Valójában Bumbónak nevezték a drótkerítéssel körülvett, pengető alkatrészekkel teli területet, de sokkal inkább egy műszakihulladék-lerakat volt, ahonnan nyakakat, alátéteket, vagy hegedűtesteket guberáltak a szívükben könnyező kulcsmentők.
Nem is gondolnánk, hogy némelyik ember naponta dob, pöffeszkedve, több ölnyi hegedűt pályaszélre. Az egész személyzet – régebben kádernek nevezett – zeneakadémiát végzett munkatársakból verbuválódott. Naponta szép fülű – még a Titanickal elsüllyedt – stílkulcsok ódon, filléres guberálását voltak kénytelenek végignézni. Csak azért gyapjasodott büszkévé tekintetük, mert bár kapacitás hiányában a restaurátori munkákat infra vaskalapok alatt sem tudták volna elvégezni, legalább megmentettek egy-két, még jobb sorsra érdemes dalnokdarabot. Arra megfeleltek, hogy mint megáradt folyó szakadt gátját, másik hangszer kidobott darabját helyettesítsék. Fák lettek, és betakaróztak virágos paplanokkal.
Kobakjukat a krumplifejek hegedűfitymálásától úgy melengette a mentéstudat egy-egy hasznos nap után, mint egymásba csavarodott sínpárokat kiegyenesítő, szorgos vasutasokét. Ha nem reménykedtek volna egy majdan karmesteri pálcát sziklaormon lengető pingvin megjelenésében, aki az összes kűrruhát túlfutva, gyönyörű hajlítású hegedűre lejégtáncol mindenkit, és extra reparátorüzemet létesít, már belehaltak volna a pocsékolók önzésébe.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése