2012. március 6., kedd

Nagylegény











Csíkos sapkájában, pőrén támasztotta matracát, a koránál idősebbnek látszó Ubulka. Szokásához híven tökrészegen gőgicsélt, hiszen a mamának meg a papának kisebb dolga is töményebb volt, semhogy másként rendezzék.
Szívószálak álltak ki mellette, az életkorának megfelelőnek gondolt pálinkahígítmányból. Ő rendíthetetlenül szürcsölte. Beszélni még nem tudott, egyrészt kétévesen ez mással is előfordul, másrészt az italoztatásba kerekítették délceg pocakocskáját. Lekarikázott szemű, negyven körüli meglett arcocskájával, nem jut idő holmi beszédtanulásra annak, akivel nem foglalkoznak, mert… Mert miért is? Ja, csak!
Járni a nála idősebb részegek sem tudnak – olyanok is akadnak –, nemhogy ő. Kispárnákkal kitámasztva üldögélt, és befelé néző, nyitott szemekkel szundi-bundizott, miközben papi meg mami a „Macskátlanító turbina"-egyesületben töltötte, szintén főleg poharakba, majdnem egész életét.
Ők ketten, egymás foltjai, pipázó csimpánzokra emlékeztettek, akik nekiszaladtak egy sodró folyású pálinkaözönnek. Komoly munkát végeztek, függetlent! Függetlenségüket egy kis mocsokra nem áldozhatták, a társadalomért békásították egyfolytában. Két részegség között mint másnaposan lezöldült vitorláshajó támolyogtak haza. Szerencse, hogy a „Macskátlanító turbina"- egyletben mindig maradt whiskas. A whisky és a whiskas, nagyon jól kiegészítik egymást. Tetovált fejjel sem gondolnánk, milyen szegecselt gyönyörű, komplett bébitáp.
Ubulka etilén vérű volt! Ez nem betegség, szülei is a „holnap, holnap majd megteszem” jelmondat kiáltása közben, whiskas nélküli whiskyvel dobták magukat nyers etilénvérűségbe. Vannak még a Földön hasonló fatörzsek jó néhányan. A vércsoportok is különböznek, nem lehet rákényszeríteni senkire a másét, két kotorászás közben.
Amália mama néha ráeszmélt, hogy poronty van a háznál, bár nem volt a kisded hangadó, így némileg összevissza, néha többnapi kieséssel, de utótápolták. Nemcsak a fókáknak és kiskutyáknak, de az ilyen – látomásokban borzas fejű színkopasz, már cigarettáról pipára szokott – nagylegénynek is kijár a gondoskodás. Ha észreveszik, hogy kijár, a papa azonnal rögzíti, mert a lötyögő gondoskodás zagyva tanácsadó, mint tigrist faló faló, fal mellett.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése