2013. november 29., péntek

Gyufafej

A gyufafejek sorsa az előzetes megállapodás szerinti elfeketedés. Igaz, a gyártó és felhasználó dönt arról, amiről szegény színt váltóknak fogalmuk sem lehet, s ím két gyanútlan, de arrogáns gyufafej fejetlensége. Legalábbis az egyiké...
– Te undok, kiállhatatlanul kormos és büdös vagy! Nem elég, hogy szép piros fejem belesápad az ilyen alacsonyrendű szín látásába? Talán még az ízed is megváltozott, bár sosem foglak megkóstolni, te koszos, megfeketedett, selejt gyufafej! Egyáltalán, hogy mersz a közelemben maradni? Tény, ami tény, átvándoroltál egy másodrendűeknek készült üveges gettóba, de még mindig látlak, és felfordul a nem létező gyomrom! Ha belegondolok, hogy ilyen gyufák is léteznek, azonnal gutaütést kapok, és annak tudatában, hogy szép piros gyufafej vagyok – nem olyan korcs alakzat, mint te –, egyből elönti szívemet a szerteágazó büszkeség felemelő áramlása.
Az elégett már szólni sem bírt, jó nagy sokk volt számára a sok Celsiusról elnevezett felfokosodás. Csak lassan hűlt, de végre hasonlóan érezte magát, mint hőskorában.
– Hé, Géza, adj egy tüzet! – recsegte a szoba túlsó végéből valaki.
– Várjál már!
Lenyúlt, és a pillanatokkal azelőtt még hosszú, fehér szálú, “nemesebb fejszínű” gyufaszálat egy mozdulattal berobbantotta. Ezzel ugyanolyan sokkot okozott neki, mint a korábbi megfeketedettnek saját gyulladása. Peches volt, mert amíg félig-meddig tetem formájában hanyatt feküdt a hamutálcában, a plafonban érzékelte saját abnormalitását.
 Most, mielőtt korábban értelmesen viselkedő, rövid életű gyufatársai között várja a szemetesládába dobást – amiről persze fogalma sincs –, képtelen feldolgozni, hogy az ő gyufafejének színe nem különb a többiétől, ilyeténképpen már végig sem néz önmagán.
Jól égett, s az egész szára koromfekete lett. Az ürítés után belőle lett elsőnek apró koromszilánktömeg. A többiek nem morgolódtak, sejtették, hogy ugyanaz a sors vár rájuk, és még meg is bocsátottak neki.
Utolsó gondolata, egy rendes bukósisak beszerzése maradt, ami megkülönböztethetné őt az alja néptől. Testét is plasztikáztatni szerette volna, ám hamuvá lettében ébenfekete értékrendzavaros maradt az utolsó pillanatig.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése