2013. március 14., csütörtök

A pontos dátumra nem emlékszem...

Az egyik még a gyerekkocsiban oázik, mikor a másik már botra támaszkodva totyog. Ki műveli ezt? Hát nem az idő? Ugye, milyen jó lenne izmos daliának, vagy szíveket megdobogtató, férfiszemet gyönyörködtető  csiniknek maradni. Miféle dolog ez az időmúlás, petyhüdés, ráncosodás? Kihull a hajunk, megőszülünk…
Az idő alanyai vagyunk, mondaná Albert bácsi – bizonyos Einstein –, a sok igazat mondó ember, aki rengeteg okoskodása mellett bölcs is tudott lenni. Mert a négydiplomás tudása gyakorta szűkebb látókörrel rendelkezik egy alig általános iskolát végzettnél.
 Albert bácsi megkapta azt az ajándékot, hogy egyszerre volt okos és bölcs. Ugye, emlékszünk, mikor egy nagyon fifikás feleletet kicsikarni vágyó riporter az orra alá nyomta mikrofonját – az is lehet, hogy csupán egy jegyzetfüzet volt a lurkónál –, ő megmondta, mi is az az idő. Feltételezte, talán megérti, amit Einstein mond, de legalábbis remélte, hogy nagyon nehezen, az olvasók pedig egyáltalán. Hol vannak ők ahhoz!? Ehelyett Albert bácsi, úgy zokni nélkül és a harmincnyolc éves kalapjával – mert azt szerette – a fején, bajsza alól annyit mondott:
– Az idő igen relatív dolog.
 Jól kezdődik, gondolta a másik, valami nagy tudományos izét mond az öreg. De Albert bácsi úgy folytatta:
– Tulajdonképpen az, amit az óra mutat – és faképnél hagyta.
A kapafogú riporter éveken át azon gondolkodott, hogy ez az ember átrázta, mert a mechanikus órák sokszor többpercnyi különbséggel járnak. Tehát lepöccintette, mint egy szemtelen legyet, vagy, ami rosszabb, hazudott.
Hogy tudta-e, vagy nem, feltételezem, sejtette, hogy Albert bácsi nem nyúlt mellé, legalábbis nem nagyon. Amennyiben életünk minősége nem változna, a kutyafül sem törődne az idővel, hiszen ő – a fül hordozója – sem tizenöt-tizenhat évet élne, hanem így anyagi mivoltában örökre vakkoghatna szép kutyahangon.
Tehát össze kell trombitálni mindenkit! A kisdedeknek nem kellene megengedni a döntés jogát, mert félreérthetik a helyzetet, de a négy-ötéves gyerek már tehesse meg.
Mi is lenne az eldönteni való? Ki, hány éves szeretne lenni folyamatosan? Milyen kondiban örök hosszra? Néhányan, mert ez egy egyszeri vállalkozás, zsigerből a tizennyolcat választották, és maradtak kikupálatlan tejfeles szájúak. A többségnek volt annyi esze, hogy disztingváljon, azaz tizennyolc és harminc közötti életkort párosított aktuális életkorával, mert bármilyen fájdalmas is, egy takonypócnak az idő bölcsességet ad. Persze úgysem hiszi el. Hú, mekkorát rúgott volna közülük mindenki, ha húsz-huszonnyolc évesen letakonypócozzák. Nos, ők igencsak pórul jártak.
A gyerekeknek több eszük volt, ők mindig nagyok szeretnének lenni, nem feltétlenül aggastyánok, ezért a harminc éven túli, igen magas életkort egyik sem választotta, csak úgy húsz körül. S ekkor megállt az idő. Az emberiség még azt is megválaszthatta, hogy milyen évszak legyen örökké, ráadásul soha nem lettek betegek, táplálkozni sem kellett. Ha akarták, megtehették, csak úgy passzióból. Mindenki a nyarat választotta. Eltelt úgy két-háromszáz keringésnyi idő, és a zölden frisslő, állandó, tavasznál is szebben senki nem foglalkozott az egykori félelmetes óramutatók, borzadt vagy inkább elborzasztó előrejelzésével.
Ám ez az időtlen idill, a kimozdulás, ha úgy tetszik, a bemozdulásból, egyesek szívfacsarta fájdalma lett, mert nem lehetett jól kiszúrni a másikkal, lenyúlni ezt-azt, megkeseríteni az életét, hiszen az  eleve édes volt, attól is, ha csak a levegőt beszívta. Ezért magukban tombolva vágyták vissza az életmulasztó ráncosítót.
Vannak dolgok, amelyekben nincs repeta, szerencsére ez is egy ilyen helyzet volt. Valamikor, a pontos dátumra nem emlékszem, de 2097 és 16 322 között, amikor az emberiség leállította az időt, kiiktatta – a magukat roppant kisemmizettnek érző – panaszkodókat, s átlépett, na, hová is?
Hát oda, ahová magától sosem tudott volna. De akadtak bölcsek, egészen Albert bácsi kaliberűek, akik börtön és rettegés helyett, emígy megoldották a rosszra vágyók sorsát is, ha úgy tetszik, ha nem mindörökre.  Persze egyáltalán nem maguktól...


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése