2013. október 18., péntek

A legnagyobb tuskóvá vált...

Úgy tűnt, a rakás melletti tuskó örök tétlenségre ítéltetett. Az idő előzőleg csonttá fagyasztotta, ám egy napon előbb meglágyult, majd lassan kiengedett a kérges szív, amiről az emberek azt hiszik, hogy nem is létezik. Pedig az a bölcs, sokat tapasztalt, igencsak érző, megérezte a telet. Sokat használták, rengeteg fejszecsapás alásuhanását fogta fel, csak úgy potyogtak mellette a szétvágott hasábok.
A föld aranyos lett, majd enyhén zöld, mint a kiskacsák. A tavasz egy napon a legnagyobb sebességi fokozatba tette magát, s egy pillanat alatt terítette szét mindenhová a föld frissét. Másnap – talán mégsem huszonnégy óra alatt történt, de nekem úgy tűnik – már minden tarkállott, a bimbók csak úgy törték fel a rügyeket, s a sok zsenge mindenféle színű betakarta a kívül sem piros alma pozsgásságú Földet. Úgy nézett ki a beteg, mintha semmi baja sem lenne.
A tuskó fölszabadulása után több héttel, minden elkezdte nyelni a vizet. Az öreg, vagdosott, kialvadt szívű vénség, meggondolatlan pillanataiban visszakívánta a recsegő fagyot és a havat, ami mindent befehérít, amíg egy nagy szélfútta kormosság szürkét nem csinál belőle. Minden út vezet valahová, de a nagy sárár után, megkopott – korábban sem fenséges – burkolatuk.
Valamikor, a nyár közepe táján, a vén tuskó abbahagyta a morgolódást. Megjött a tavasz…
 Hosszú nyarunk lesz az idén, sütkérezek, beeresztem háncsaimba a meleg szeretetét és a szeretet melegét, gondolta, és másnap arra ébredt, hogy ég, nem lángokkal, hanem a szívének egyre nehezebben viselhető Nap hevétől. Három hétig szenvedett. Amikor alábbcsendesedett, megkókadt minden az ózonpajzs nélküli védtelenségben.
Az akác háromszor virágzott, a bodza talán négyszer. A fiatal, bébi korú, mindenféle kisebb és nagyobb virág nagyon-nagyon összezavarodott. Vágytak a nagyonra, sokáig akartak irulni, pirulni, de nem kisülni.
A három-négy hetes nyár után eljött augusztus közepe. A lábon álló fű szénaillatot árasztott.
Nem tudta, mitévő legyen, ilyenkor még nem őszülhet, hiszen a nyár három hónapig tart, nem három hétig. Villanásnyi tévedése után rádöbbent, hogy mégis itt az enyészet, és mire kettőig számolhatott volna, alászállott a tél-elő. Megzengette a térerőt, és a kisült elmúltak után a mindenbe beletörődni kénytelen rönk sem csodálkozott azon, hogy hetek óta újra csépelik.
Talán novemberben eljön a nyár, decemberben a tavasz, januárban tél is lehet… Ki tudja, meddig követ jegeset az Isten tenyerébe odagömbölyödött zöld világ? Tavasszal, nyáron, ősszel, télen – vagy fordított sorrendben – és kevert kártyákkal odatessékelte a rönkön túli, legnagyobb tuskóvá vált mosolygós teremtmény, mert így szép az élet. Unokáink majd megtapsolnak érte…
Egy otthont kaptunk, szeresd, gondolta a tuskó, mert kétes, hogy itt lent kapunk-e másikat, vagy kiérdemeljük-e, hogy legalább favágótönknek állítsanak, oda a szétcsapdosott kobakú, szorgos időálló mellé.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése