2012. január 30., hétfő

Igenis, Tanítóbácsi!

– Épp olyan sötét ez az út, mint majd negyven éve.
– Ugyan, fiam, nézz körül, ha nem is minden oszlopon, de komoly kivilágítás van itt. Ezen a soron egyetlen égő sem égett akkoriban. Emlékszel, hogy féltél, ha későre maradtál valahol és rád sötétedett? Mint a szurok, olyan fekete volt a zug, a füledben dobogott a szíved, de megjöttél. Azt hiszem, a házat megismered kívülről, ebben a sötét derengésben is.
– Menjünk az udvarra! Felkapcsolom az elemlámpámat, milyen érdekes, azt hiszem, itt komoly átépítés történt, valószínűleg ultramodern iskolát hoztak létre. Igaz, csak egy osztály van, de ultradizájnt látok. A folyosót is úgy vélem eltávolították, csak az oszlopok maradtak. Egy kicsit közelebb megyek. Hoppá, ez vályog! Na, reggel majd körülnézünk rendesen… Addig húzunk egy vödör vizet a kútból, és lecsutakolunk. De hová lett a kút?
– Ne keresd, fiam, a nyomára ugye még emlékszel?
– A pontos helyére is, apu. Ugye nem omlott be? Az lehetetlen, hisz ez egy kitéglázott, masszív kút volt, igaz, huszonöt méter mély, de létezik ilyen? Azt hallottam, ha egy házat nem laknak, pillanatok alatt összedől, de érvényes ez a kutakra is? Beomlott volna?
– Pontosan, fiam, ezért kérlek, legyetek óvatosak. A srácoknak is szólj!
– Mondd, apu, mi lenne, ha a kiserdőben húznánk fel a sátrat?
– Nincs kiserdő, sem kerítés, sem kert. Az utolsó fát is kivágták. Tudod jól, mindössze húsz-huszonöt fa volt az egész, most meg sem lehet közelíteni, körbekerítette a nyakig érő bürök és bodza, valamint jó sok szemét is akad.
– Elkeserítő, amit mondasz…
– Emlékszel, hogy féltél a kiserdő sötétjétől esténként, de azt is leküzdötted!
– Mondd, apu, mi ez a feketeség itt, karnyújtásnyira?
– Fiam, az udvart és a kertet nyugodtan tekinthetjük erdőcskének, tele van akácbokorral, kisebb, nagyobb fákkal. Óvatosan világítsatok, és előre nézz! Most jobbra fordulj, ott, ahol a nyúlverem volt, találsz egy akkora területet, ahová sátrat lehet verni.
– Igen, saját kezemmel rontottam szét, mielőtt elmentünk… Minek hagytam volna meg lakatlanul? Milyen lila-tintaszínű fellegek kószálnak a Hold világította égbolton! Valaki jön a kapu felől. Még így is csontsötét van, de a mi lámpáinkhoz képest az övé reflektor!
– Figyelj, fiam, Tomi az, majd én beszélek vele!
A reflektoros egyén odaröffentett:
– Maguk mit keresnek itt?
– Telefüdi, megtanultad végre az Anyám tyúkját?
– Na de, tanító bácsi, maga hogy kerül ide? Most jól nézek ki!
– Igen, tudom! Liliom Lázárral és Kettős Lőrinccel jöttél!
– Apu, én nem is látom őket…
– A háta mögött állnak.
– A tanító bácsinak igen kiváló a szeme, pedig ha jól számolom, kilencven körül járhat…
– Sose foglalkozz az életkorommal!
– Miért jöttek? Ez már hosszabb ideje magánterület!
– Tudom, fiam, akkor iskola volt, korábban az egyházé, most is valószínűleg az egyházé.
– Úgy van! Tulajdonképpen meddig tetszenek maradni?
– Nyolc-tíz napra tervezzük, ha szép az idő, de ha ránk szakad egy komolyabb zuhé, megrövidül minden. Bár az előrejelzések szerint nem kell félni. Már csak azt áruld el, mit csináltok itt éjjel?
– Tetszik tudni, felvigyázó őrség vagyunk!
– És ez rendszeres?
– Nem, egyszeri! Sem tegnapig, sem holnaptól nem lesz többé, csak most.
– Egészen érdekes egybeesés jöttünkel. Talán fogadóbizottság-féle vagytok? Ne magyarázkodj, tudom, hogy el akartad látni a bajunkat, de most menjetek szépen haza, és reggelre…
– Ne tessék folytatni, tanító bácsi kérem, reggelre kívülről fújom az Anyám tyúkját, és még legalább három-négy verset!
A reflektorosok megfordultak, és ahogy jöttek, úgy tűntek el az éjben.
– Fiam, most felállíthatjátok a sátrat, érezzétek jól magatokat. Tekints fel ide az égre!
– De boldog vagyok, hogy látlak, apu, olyan régen láttalak utoljára… Szeretném, ha mától ez megváltozna.
– Fiam, arra valók a fényképek, nézegesd őket, különben a nap minden pillanatában veled vagyok, és csak tőled függ, mikor szólítasz meg. Most hívnak az itteniek, ne feledd, amit mondtam!
– Köszönöm, apu, mindent köszönök!
 Tehát nem ultramodern iskola lett, ahogyan gondoltam, vagy mégis? Az sem elképzelhetetlen, hogy az osztályterem fotocellás ajtókkal nyílik, és puszta dizájnból nem maradt meg a folyosó fala… Ez a várszerű építmény is, aszimmetriájában emelheti az összkép hatását. Talán falbontással megkisebbítették a nagyszobát, és egy irodát, olyan igazi csúcsmodernet hoztak létre. Ott, a valamivel megkisebbített szobájú, szolgálati lakásban lakó, egy szál pedagógus elvégezheti napi nebuló-adminisztrációját, mindenféle terveket és jelentéseket.
Az éjjeli menet világító felének vezére visszavonulóban volt. Anyám tyúkját és magánszorgalomból Falu végén kurta kocsmát ment tanulni. Amikor hajnal előtt megkondult a nagyharang, valaminek a végét és egy másik, lényegesen hosszabb dolognak a kezdetét tette közhírré, a Hold is elbújt a fellegek mögé. Szuroksötét lett, csak a hevenyészett sátor előtti tábortűz ropogott még egy picit, és világította be sejtelmesen a bozótrengeteget, majd mindenki nyugovóra tért. Álmukat apu, és még ki tudja, hányan őrizték. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése