2011. december 30., péntek

Tökmindegybe

– A helyszín magáért beszél. Itt, a jégpálya kellős közepén, ahol nyáron műlovarda van, a korcsolyázást és a hasonlóan vasalt talpú állat szeretetet ötvözhetjük.
Hát nézze, bánatos tekintetű, nagyfülű barátom, vigyorogjon, ha másért nem, saját magáért! Itt van a lovaskorcsolyást koronázó két kérdés. Ha ezekre válaszol, elsőnek zsebelheti be a főnyereményt. Szeretné, ugye? Hahó, ne aludjon! Ja, mint látom, nem alszik, csak eluralkodta a félkóma. Szóval erről a két képről kellene eldönteni, melyik ábrázolja a Kossuth teret és melyik a Hősök terét. Parancsoljon, fogja meg, töprengjen, igazítsa meg az inggallérját, van idő, nem sürget a tatár!
Nagyobb súlyú, talán tonnásabb kérdésekkel is megbirkózott már. Ragyogóan agyába vésődtek a dolgok, akár kottát olvasó, zongorázó eb, körömrágás nélkül találta fel magát. Egyből rávágta, hogy a lilaakác, lila színű!
– Nos, nálunk gyakoriak a beugratós kérdések! Lassan, de biztosan válaszolhatna.
– Kérem, ez itt a Kossuth tér, ez pedig a Hősök tere.
– Bravúros válasz, most már, hogy túl van a nehezén, árulja el nekünk is, honnan jött rá!
– Hát, tetszik tudni, itt az alján írja is. A szemeim még a régiek, jól láthatóak a terek megnevezései.
– Csodálatos, nem esett a kételkedés csapdájába! Már csak azt kellene megválaszolnia, hogy a kettő közül melyik maga?
– Mit tetszett kérdezni?
– Hát, az egyszerű kérdés az, hogy a kettőből melyik maga…
– Ja, tehát nem a lőcslábú!
– Fanfárok szólhatnak, bajnokot avatunk! Briliáns válaszával ellágyította szívemet és kalapácsemelésre késztet. Nos, a nyeremény már biztos, ön itt az első főnyerő! Húzza ki a három boríték közül az egyiket!
– Kérhetném a középsőt?
– Nem, fogja és húzza!
– Ja, bocsánat…
A megszeppent játékos kihúzta a középsőt.
– Remek, nyissa ki! Á, mielőtt kinyitná, kérem, jegyezze fel, milyen pénznemben óhajtja a nyereményt!
– Tökmindegy…
– Rendben, én ezt most fel is írtam. Nem tudom, melyik ország pénzneme, de a lehetetlen nálunk kizárt, ha antarktiszi valutában kérné, azt is ki tudnánk fizetni. Remek, most húzza ki, és olvassa be az összeget! Hahó, miért nem szól?
A játékos igen csendesen álldogált.
– Azt hiszem, rossz borítékot húztam, nincs ráírva semmi…
– Ja, akkor maga a zéró tökmindegyes összeget nyerte meg. Most felkérek mindenkit nagy-nagy tapsra, aztán majd külön műsorban kifaggatjuk, mire is költi ezt a hirtelen ölébe szakadt, busás összeget.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése