2012. július 18., szerda

Továbbfejlesztő továbbfejlesztés

Döbbenetes a hasonlóság a két hangszer között, már időtlen idők óta keresik a közös őst, hiszen kézenfekvő, hogy egy tőről fakadnak. Csak ha valaki szándékosan szór homokot saját szemébe, nem látja a valóságot.
Az egyik formailag a takarmánytököt idézi, s tetején, mint befőttesüvegre, hártyaszerűen köttetett hangszerrész található, amit csekély fantáziával megáldottan is nyugodtan nevezhetünk burának.
A másik félbevágott, hosszúkás étkezési tök képére emlékeztet, megnyúlt nyurga nyakkal, picit cifrázottan, hosszanti rezgetőkkel felszerelve.
Elődjével szemben, féltök-mélységű, kongó aljzatából, a rezgetők pengetésével adja ki csodálatos hangját. Virtuóz kezek zöngetik széppé a dallamfeltorlódást.
Hasonló művészi adottságú, a kétkezi fenekelés magas tudományával megáldott zenészek zúdítják az éterbe a lekötött tök formájú ősnek hangját is.
Milyen érdekes az egyiket burának, jelesülten tamburának hívják, a másikat, az ősit, tamtam dobnak. A tambura eredeztetésére kétséget nem vonhatunk. Nemcsak aláféltököltsége, de bura neve miatt sem. A második tag, ki tudja, hány század morzsolásával került a szóba a tamtam dob burájából – felső befőtt fedőjéből –, az ősi változatlanság megelevenítőjeként.
Mi lehet a két zeneszerszám közös őse? Van tehát a tambura, a bura és a tamtam. Nyilván, hiszen ez magától értetődik, csak a tam nevű hangszer lehet ez a régen keresett, kutatók álma. Formailag minden bizonnyal egyszerűbb. Bár ki tudja, az elefánt is mamut utódként lesilányodott… Vajon milyen hangot adhatott ki ez a közös előd, melyet még senki, sehol nem talált meg, de a keresési szorgalomban nincs hiány. Talán semmi tök jellege nem volt, csak egy hosszú nyak, cifra burokkal.
Ez viszont képtelenség, mert ez a burás a tambura, ami a továbbfejlesztő tamtam továbbfejlesztése. Tehát a tudomány mai állása szerint, minden valószínűség egy középen elkarcsúsodott, folyó mosta kavicsban, vagy kőtömbben gondolkodhatunk, melynek megszólaltatásához talán semmi nem kellett, csak a művész, aki melléült, és nyugodtan, kócos hajával, szakállát lengetve suhogtatta bodrait a hangszernek, és közben dünnyögött.
Szerintem már százezerszer, vagy sokkal többször megtalálták ezt a közöset, de hát a tudósok mindent túlbonyolítanak. Egy pengetős dobozt keresnek szakáll cirógatta, szétmosott kő helyett.

4 megjegyzés:

Seres Gábor írta...

TamTam-bura, tambura. Közös ős a granula.
A teremburáját neki!

Unknown írta...

Pontyosan, kedves Süsü!
Köszönet! :)

Seres László írta...

"lekötött tökformájú ős(i)virtuóz kezek zöngetik széppé a dallamfeltorlódást." s még merenghetnék választékosan szép, újszerű, szellemes elmélkedésed nyelvezetén Kedves Peti...s meg is teszem, mert élmény olvasni minden sorod...)))

Unknown írta...

Kedves Laci Barátom, igazán köszönöm!
Elkényeztetsz... :)

Megjegyzés küldése