2012. július 18., szerda

Bitorlópótlás

Mikor kilőtték a dinasztia utolsó sarját, amint egy fa odvából, nyár közepén macskalesre rohant, és a ház ablakán kirepülő pezsgős dugó telibe találta, az egerek ismét Sajtosért kiáltottak. Forgolódó, be sem ágyazott bánatukat hosszan zúdították az udvaron szerteszét egérösszhangú visításba. Mire macskahad lengte körül a szerencsétlen gyászhadat, már csak a fejetlen menekülés áttetsző optikája maradt.
Zöld Szemű Bolyhos egérül süvített bele a mindenfelé menekülők számos fülébe. Kódoltan adta tudtul, hogy Sajtos, amint az elvárható egy felelős vezetőtől, titkosan végrendelkezett, melynek értelmében neki adta nevét, és dinasztikus dinamikával szorgalmazta vezetői beosztásának gyors begöndörítését.
A visítás második részében egy sarkot jelölt meg, ami – nem ilyen szomorú időkben – teljesen kézenfekvő lett volna az elgyámoltalanodottaknak. Gyűszűnyi résen át a legaggabb egérszem is jól látta a hatalmas odút. Szaporázott vészcincogásra nekirontottak, ahogyan megtanulták, és macskákat elkerülve nyolcuk valóban bejelentkezhetett a kijelölt menhelyre.
Az esemény némelyeket gondolkodóba ejtett. Sajtos alatt az arány épp fordított volt, legfeljebb nyolcan vesztek oda veszélyhelyzetekben, ami megszokott jelenség az életükben, a többiek megmenekültek. Egyesekben felmerült a kétely, hogy Zöld Szemű Bolyhos esetleg valamit elronthatott. Ő, bár gondolatolvasó nem volt, valamit megsejthetett, mert közkinccsé tette a teljes végrendeletet, s annak mindkét tanúját. Az egyik saját személye volt, a másik meg ő.
A bizonylatok által megnyugtatott egértársadalom élete átmenetileg megváltozott. Minőségében veszélyesebbé vált. Enyhe túlélésmentők adagolta, zord szakaszon mentek át. Ám ez az út is göröngyös. Zöld Szemű Bitorló Bolyhos volt az első maga választotta Sajtos! Pedig köztudott, hogy a Sajtosok, egérélet-viszonylatban még a mosónőknél is korábban halnak. Ezért, egy fertály nemzedék, és Zöld Szemű Bitorló Bolyhos le- és eltűnése után, a nagy bölcsességgel megáldott régi Sajtos oldalági fintorosát jelölték Bitorló-bepótlónak. Egy természetes, és megszokott szabványválasztás után a legfurcsább, egéréknél mégis elvárható Sajtos nevet adták a fintorosak.

2 megjegyzés:

Seres Gábor írta...

Jobb lenne egy lópótlás,
Mint egy bitorlópótlás.

III. Richárd jelmondata lehetett Hastingsnál

Unknown írta...

Ez jó! :)))
Köszönöm, kedves Süsü! :)

Megjegyzés küldése