2012. július 28., szombat

Elbalambérozás

– Én úgy szeretem a vonatokat, Lujzácska, elöl már pöfög a... gőzmozdony. Bár pöfögne, de nem teszi, rég kiselejtezték őket. Úgy hallom, sípolnak. Azt hiszem, ez a jól összeszeletelt vaskígyó másodperceken belül elindul. Mindig izgattak a kerekek, tengelyek, csatlakozó rendszerek. Az én szememben egy igazi vonat alulról a legszebb!
– Ne gusztustalankodjon, Balambér! Fel kellene szállnunk már, mielőtt kifut.
– Lujzácska, ez nem leves. Higgye el, van még egy kis idő, nézzen az órájára! A bakter is lemondóan eresztette ki kezéből a nyakában lógó sípot, ismételt függő állapotba.
– Nézze, ha magának jobb szórakozása nincs, mutassa azokat a vasborzadályokat!
– Lujzácska, hogy lehet ilyen szívcsökött? Magának semmit sem emelkedik a boldogság zsinórmértéke, mikor ringató taktusra zakatol maga alatt?
– Felpofozom, Balambér!
– A vonat, kedves Lujzácska…
– Nem! Ab ovo nem szeretem a vonatokat!
– Pedig tényleg óvók azok. Miért hívta fel rá a figyelmemet, ha nem szereti őket?
– Lucskos káposztával legjobb a tökfej. A tojástól!
– Végképp összezavart, kedves…
– Ne is foglalkozzon vele!
– Látja a magasakat?
Végül benéztek mind a ketten a kocsik alá. Olyat láttak, amitől előbb felkiáltójelbe, majd kérdőjelbe fejlődtek fel, alig tudtak megnyikkanni. Felváltva szólaltak meg, a beszédgátló gombóc kirepülése után.
– Maguk mit csinálnak itt, elkopott félholdformába dermedten? Jé, mennyien vannak!
– Lujza, ahány kerék, annyi pacák, mintha pacásak lennének a kerekek...  Halló maga, szólaljon már meg! – fordult az egyik sarlóba görbült lecsiszoltnak.
– Ne kínozzon! – nyöszörögte az. – Megvan az én bajom maga nélkül is. Különben, ha nem vette volna észre, magas és komoly beosztásban, igen felelősségteljes munkát végzünk. Társaimmal nem engedhetjük meg azt a luxust, hogy holmi kívülállókkal kezdjünk el csevegni! Sőt, egymással sem társalgunk soha.
– De hát kik maguk?
– Mit gondolt, az állomásokon mitől áll meg a vonat?
– Talán fékez a mozdonyvezető, meg mit tudom én, megcsinálja, amit kell…
– Rátapintott, asszonyom! Kérem, a nevemben rúgja bokán ezt az ácsorgó lecsorgót!
– Miket beszél összevissza? Ha már tényleg járatja a száját, félholdra görbülten – kopott, fényesre csiszolt oldalával –, mondjon valami értelmeset!
– Fék! Jobb fék, balfék…
– Lebalfékezett?
– Felnőhetne abból a csuszikás állapotból ebbe a magasságba, de sosem fog!
– Hogy a fenébe érti ezt az egészet, ki a túrók maguk egyáltalán?
– Kik lennénk? Féklények vagyunk! Már mondtam, hogy a vonatnak minden állomáson meg kell állnia. Maga is egyetértett, akkor miért hagyja ki az egyenletből a magától értetődőt, a féklényt?
– Emberek teszik? Azt hitte, vasdarabok fékeznek…
– Ugyan, kérem, maga naiv a köbön! Egy vasdarab nem tud gondolkodni. A legprecízebb rendszer sem lenne képes az emberi agyat pótolni! Mi – magasan képzett, csúcskarriert futott féklények – teljes összhangban, valóságos biztonságot nyújtunk az ilyen vonatkedvelő ficsúroknak kisasszonykáikkal. Srácok, munka lesz!
– Maga itt a főnök?
– Itt mindenki saját kerekének főnöke! Ilyen karriert jó sok diploma, mestervizsga, és doktorátus után lehet csak befutni. Az ilyen szerencsétlenkedők ezt a posztot – bármennyire is áhítoznak rá – soha nem kaparinthatják meg!

– Lujzika, szálljunk fel!
– Mi bajod, Balambér, már megint berúgtál? Hasmánt fekszel erre a hideg betoncsőre görbülten.
– Hallgass már, te Lujza, én egy féklény vagyok!
– Ne Lujzázz, Tundra vagyok, sajnos, a feleséged! Már régóta tudom, hogy pöszén beszélsz. Na, mars befelé!




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése