2012. június 27., szerda

Gramma

A kór neve epicentrum. Olyan epigramma, amely a központban ütötte fel tanyáját, és pontosan egy gramm súlyú, nyilvánvaló tehát, hogy méterrendszerben terjed. Tartózkodási helye, ezek ismeretében, különleges osztagok bevetése nélkül behatárolható. Ronda betegség! Rokonai az anagramma, kilo-gramma. Az epicentrum ágon epidurális, innen duracell és persze celluloid.
Parazita jellegét korán kimutatták, szaporodása – a természethez alkalmazkodóan – lehet spórás, atkás, spóros, vagy patkós. Irtása szükségszerű feladat lenne. Kiegészítő adatok birtokában kiderült, a gammával is távoli rokonságban van, aki viszont a bétával és deltával él szomszédságban.
A központi fekvésű területeken élő – anagrammából Annagrammára változtatott – Anna nevű hölgyek, akik egy grammnál súlyosabbak, különösen veszélyeztetettek. Anagaramma, ana-gramma, Annagramma, Anna a grammnyi, epicentrum-összefüggésben.
A látszólag megállíthatatlanul terjedő veszedelemmel szemben, 3,2 tagú másodvonalas tudóscsoport – első vonalasak bevetése szükségtelen – az egészségmegóvást egy pisztolyra alapozza. Szaknyelven preventíven, köznyelven megelőző védelemmel, több grammnyi –ólomból készült – bánatoldó befecskendezésével oldanák meg a grammatikai kórt.
A 3,2 tized tagból álló csoport azért másodvonalbeli, mert nem szükséges a menők bevetése egy gyilkos, de könnyen legyűrhető kórság ellen.
Epicentrifugális parafrászolással közös nevezőre hozva megszületett az ellenvakcina. Teljes önkéntesség alapján, Anna Tomi nevű barátjának – becenevén anatómiának, vagy Anna Tomiának – adják be a kísérleti adagot.
Tomi, Anna barátja, teljesen biztos előrejelzések nélkül – melyeket tudós barátaitól kiszivárogtatva ismert meg – nem vállalta volna az önfeláldozónak tűnő hozzáállást. Így azonban tetszeleghet a grammnyi súlyún túlinak, a világot veszélyeztető nyavalya elterjedésének végleges megállítójaként. A számtalan perifériás betegség – nyelvtan, geológia, meteorológia – végérvényes megszüntetőjeként is, amelyek ezredévek óta mételyezték az emberiséget.
Mellékhatásként, az Anna női nevek el fognak tűnni – csupán elővigyázatosságból –, de a hős önkéntesről, Anna Tomi nevű barátjáról, egyszerűen Tomiára cserélhetik nevüket.
Abban az esetben, ha a parafrázis közeli rokona, a parafa is tényezőként jelenne meg a rendszerben, azonnal parajelenségről beszélhetnénk, de miután kimaradt az algoritmusból, ettől el kell tekintenünk.

2 megjegyzés:

Radmila írta...

Kedves Péter, jót szórakoztam. Igazán rám fért egy kis kikapcsolódás.
Szeretettel gratulákok: Mila

Unknown írta...

Köszönöm, kedves Mila! :)

Megjegyzés küldése