2013. május 30., csütörtök

Főszereplők

A bodzabokor alá benőtt a sárga rózsa, csak a színe látszik a tányérméretű, fehér, orrcsiklandozó csodabodza alatt. El sem lehet dönteni, hogy melyikük díszíti a másikat. Egy darabban általában nincs két főszereplő, ennek a logikának alapján vagy a bodza, vagy a sárga rózsa unterman, sőt statiszta lenne…
Ám ha százszoros nagyítót veszek is, vagy szemüvegem dioptriáit a valószínűtlenen túlig növelem, sem tudom eldönteni, melyikük a másik dísze. Ebben az esetben ugyanis azonnal kiderülne, ki a főszereplő.
 Lenn, a rózsa alatt néhány jelentéktelen, apró virág próbálkozik, persze teljesen esélytelenül a nagyok mellett, ámde rá kellett döbbennem, így harmadik szereplővel bővült a darab, egyben egyenletünk már három ismeretlenes. Sőt, az egyszerűen buja zöld, kövér levelű fűszálak megszámlálhatatlan serege, ugyan csak szőnyegként, de a szemgyönyörködtető varázslatba máris beékelődött. Az ujjnyi vastag, zsenge kérgű, élni akarással létet habzsoló csemete sem csupán egy leegyszerűsíthető együttható.
 Odébb az oldalt akácrengeteg lepte el, pedig szorgosan kinyesték őket, de élni akarnak! Úgy tűnik, ebben a darabban minden belépő főszereplő. Azzal a kérdéssel már nem foglalkozom, hogy melyik turbózza magasabbra társa tetszésindexét. Azon egyszerű okból, hogy a másik is ugyanezt teszi vele, sőt az összkép mit sem érne a – fogalmam sincs, hogy hívják – kis törpevirágtincsek nélkül.
 Bár a rózsát megnyesik, és a bodza is ritkítás tárgyává lesz levirágzása után, sőt, gyanítom, az egész oldalt benövő, törekvő akácok sem kerülik el korábbi sorsukat, de mondjanak nekem olyan darabot, mely végtelen.
 A színművek elkezdődnek, és felvonásokra taglaltan, előbb vagy utóbb lezúdul a függöny, ám reménykedjünk, ha a katarzis után jó darabot láttak a nézők, máris a következő előadás ténye tompítja hiányérzetüket.
Ebben a sok főszereplős darabban sincs bánatra ok, mert a kis fűszálak közt virágokat kaszáló gép jövőképe után, a nyesőollókat, fűrészeket és minden egyebeket követően, az előadás minden bizonnyal újra fog kezdődni.
Most kérem, jutalmazzák nyílt színi tapssal a sok nem statisztát!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése