Drága barátaim, a mai étek receptje igen
egyszerű. Fő alkotóeleme az úgynevezett por, mely nyárközépi tikkadt hőségben
ápolatlan utakról és erdei ösvényekről egyaránt beszerezhető. Ne gondolják,
hogy ez a könnyedén megszerezhető anyag a végtelenségig rendelkezésre áll!
Fogyasztják ezt
mindenfelé. A társadalom legszűkebb, néhány tagú csoportosulásain belül épp
úgy, mint egy községi, városi, vagy megyei közegben.
Az alapanyag egy
mellékes – hogy is fogalmazzak –, úgynevezett nép nevű valamire volna
pakolandó.
Kis csoportoknál kicsi
a szórat, nagyobbaknál nagy. Egészen nagy magasságokban gondolkodni sem merek –
bár ott szeretik a legjobban az ilyen ínyencséget – hatalmas. Éppen ezért nem
egy négytagú családra, hanem a legfelsőbbekre vonatkoztatom a receptet, aztán
majd mindenki leszűri magának – esetleg rostán átszitálja – a kisebb, még
kisebb és legkisebb adagokra valót.
Vegyük hát ezt a
folyton követelőző, semmivel meg nem elégedett, bohóckodó népet, mely úgy
gondolja, hogy elemi kötelessége megnyomorítani a vezető szerencsétlenek
életét. Ezért kell mindjárt az elején méretre szabni a másodlagos hintendőt. A
derelyemetszőhöz hasonlóan, nagyobb vágóeszközöket is használhatunk, úgymint
olló, kés, bárd…
Vesszük, és péppé gyúrjuk(ják)
azok, akik a specialitást csinálják. Majd egyengetés után a serpenyőt egy finom
hintet porral béleljük, ami nagyon nehéz feladat, mert sokkal többen vannak a
kelleténél. Bár, ha kevesebben lennének, anyagilag könnyedebb sütet jutna csak
a szegény étekkedvelők asztalára.
Belegyömöszöljük a
népet, amelyre felülről szintén egy lágy hintet porozást, mondhatni
hintőporozást zúdítunk. Amennyiben nem hömpölygő kedvében van, és esze ágában
sincs feltámadni tenger módjára, be is lehet tenni a sütőbe. Ám ilyen nép
sajnos nincs, ezt én mint a főszakács szóvivőjének porhintettje mondom. Ő is
fentről hallatta, bár azt hiszem, komolyan sajnálja, de a mocorgó, tálcában
izgő-mozgó, népre egy egész népnyi hintet szükségeltetik ahhoz, hogy annak hatására,
hosszabb ideig megpuhultan rágható legyen.
Ugye, milyen egyszerű
recept, kedveseim? Kevés hozzávalót, de nagy szaktudást, emellett hatalmas
felelősséget igényel az elkészítése. Még senkinek sem sikerült huzamosabb ideig
ropogósra sütni ezt az étket, majdnem mindig a távol-keleti nyers fogásokhoz
hasonlóan kemény, nehezen ehető marad, bármeddig is sütik.
Ideig-óráig a néppép
legalább egyik fele – ritkábban az egész – valóban megpuhul és ehetővé válik.
Történik ez általában négy esztendőnként.
A beporozott étek
kedvelői, dél maszkatintóhoz hasonlóan rajonganak érte, és hangárokat töltöttek
tele a fő ízesítővel – az igazi alapanyaggal, amit olyan profán semmiség –
porral. Az étkezés, amit ebben az esetben beetetésnek is neveznek, csupán
ezután kezdődhet meg. Második fogásnak a „Hátrébb az agyarakkal” vaddisznósültet,
és a kulimázzal kikapart mézédes gesztenyét ajánljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése