2013. április 29., hétfő

Múltszázadi előzés hátramenetben

Széttárul a vasrácsok kovácsolt ajtaja, és a kizúduló nézők között haladunk. Higgyék el, elég nehéz megtanulni a vízi ollós hátramenők oly sajátságos és természetes menetét. Bizonyos gyomorideg is keserget, valahány felvigyázó hölgy mellett haladunk el. Már a fordulónál vagyunk, lazul a szorítás, de mi lesz ott fenn? Mi ugyanis besorakoztunk a kijövők közé, és tempósan, de lassan lépdelünk fokról-fokra hátrafelé.
Úgysem láttuk még, mit csinálnak két előadás között a smasszerinák. Három lej, rengeteg pénz, másra is lehet fordítani.
Már fent vagyunk, amikor az utolsó kijövők is eltűnnek mellőlünk. Azok a szigorú seprűnyélforgatók talán nem láttak vagy nem akartak, amíg a terem villámtakarítását végezték.
Előbb a felső várakozóba léptünk ki, ahol veszedelmesen jöttek-mentek, így visszasettenkedtünk a lépcsőházba. Ez volt a három kijárat egyike, és ezt az ide-oda zsonglőrködő le-feltűnést ismételgettük, némi emóciótöbblettel. A karzattal hamarabb végeztek, erről a külső, egymásnak szánt visongásból értesültünk.
A kulcslyukon át mértük fel, van-e olyan óvatlan pillanat, amikor senki sincs az előváróban. Volt, mert azt is gyorsan kellett takarítani. Hátrabuktunk, aztán hangtalanul iszkoltunk föl a karzatra, és elhelyezkedtünk a legfelső padsorok túloldalán, ahová a bekukucskáló szemek sem láthattak, hacsak oda nem jöttek volna.
Lent zsibongást hallottunk – ez valamelyest nyugtató hatású volt –, tehát elkezdődött a nézők feltódulása. Megtelt az alsó váró, lassan elkezdtek felszivárogni a karzatra is a jegyet váltók. Az arcátlanságot nem lehet kicsiben csinálni, ezért beültünk a huszonhatodik sorba, ahol közvetlenül a párkányra támaszkodva nézegethettük a tátott szájú díszítő sasokat, mígnem dugig telt minden, de minket mégsem állított fel senki. Lekapcsolták a villanyt, mögöttünk elkezdődött a vetítés.
Talán tízszer ismételtük meg a belógás ilyen formáját, ez tűnt a leghatékonyabbnak, mert olyan pimaszul elképzelhetetlen volt, hogy senkinek nem jutott az eszébe.
Már kifizetném a jegyárat, de átszervezték a termet valami másnak, már vetítés sincs, mert haladni kell a korral. Az életkorral is, évtizedeket évtizedekre halmozva.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése