2013. április 28., vasárnap

Óda a trehány molyhoz

Kalandtörténet nyolcvanhét felvonásban

Maranga úr, a ruhásszekrény kinyitása után, ujja hegyét egy bökéssel nekiszegezve irányította sárgacsőrű, kunkori tarajú papagáját a ruháknak.
– Edd meg!
– Nem oda Buda, ez nem óda – recsegte az, erős papagájakcentussal.
A felvonások egymást vonták le. Előbb gyaloghintóba, majd parittyába ültette. Mindenáron a trehány moly megevőjévé akarta tenni, de Ágasbog, még kölesmag életét is csak lelkiismeret-furdalás, és félnapi bűnbánat után volt képes lenyelni. Igaz, akkor mindjárt neki is esett a következő adagnak.
A negyvenedik felvonás üregi epizódja után, teremmotoroztatás következett, de ha menten megkopasztja, rózsaszínű testfestékkel bevonja, és kukoricagránát-esővel árasztja el, ő akkor sem eszi meg röpködő társát. Egyrészt, mert alapjában nem volt rovarevő, másrészt a békát is szétkopácsolta volna csőrével, ha megteszi.
Az ötvenhatodik fejezetben már a sziklafalon lógott, szárnyaiból hiányoztak a tollak, átrakta őket gazdája hátára. Függött ugyan, de az kétséget kizáróan semmitől sem függött, hogy nem lesz a molyétkezés acélsodrony imitációja. Teli torokból rikoltozta, mint már említettem, enyhe papagájakcentussal: „Menekülj!”
Az utolsó előtti, nyolcvanhatodik fejezet, ezerhatszáz-tizenötödik percében rosszul lett, mert gazdája, akiből minden rosszat kinézett, tényleg megtette… Bevetette a naftalin nevű vegyi fegyvert, majd diadalittasan emelte magasba trehány moly – aki legalább elbújhatott volna arra a rövidke időre, míg kukkolják a szekrényt – skalpját.
Az utolsó fejezet csak hab volt a tortán, korona egy korhadt kérgű, tragikus drámán. Komikusak is vannak, persze felvegyítve, tragikomédia néven… Immáron alig papagáj, recsegő hangú Ágasbog, eszméletlenül zuhant ünneplő gazdája puhány ölébe. Gondolatai között még átfutott a puhány gazdaevőre váltó étkezés ötlete, de miután amnéziás állapota lejártával kalitkájában magához tért, erre sajnos már nem emlékezett. Szomorú ez a molyok trehány társaságára…


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése