2013. augusztus 14., szerda

Ebsajgás

Ebsajgás jajszava bántja fülemet, és telít vele egy képzeletbeli tárolót, mely oda sem figyel életmedrek apró sárga tincseire. Kihullt… Vajon hová?
Elszállt mosolyok gyűjteményével, társas ebgyerekség egymásnak ugatása göndöríti a felhőkbe repült kibonthatatlant. Talán még értik is egymást, sosem fogjuk megtudni, nem vagyunk kutyák…
Velem együtt, makacs érthetetlenséggel hentereg előttem a parányi tarló, mely első és második kaszálása után jó héttel ismét derékig érő buját növesztett. Most, talán a kutyajajok összhangba fonódására, már három hete sárgás. Tövén halt szénaillattal sztrájkolja el a visszadúsulást.
A kutyabúsulás az ok, már biztos vagyok benne, mert mögöttesük is akad, nem is pehelysúlyban játszó. Mint diaképeket tologató, még felfutó zöldeket mustráló, érzékelem a száradt kopárság tücskeinek éjszakai egymáshívogatását. Finom rafiaostor-csapónak gondolja, úgy csap ki a tavasztól nyíló rózsák pirosságából is a kutyabánatot-megértés. Még látszólag örök mosolyuk bátorítóan tompítja a szétkiáltott fájdalmat.
Az egyik közülük már az ég csillagainak tudósaként vonyít, a valahová elbújt, felhőtlen ég Holdjára, és esdeklő szemekkel bámulja a folyondár nagy sárga levelét. Ő olyanokat tud róluk, amikről értelmében semmit sem bír kivetíteni, és mégis összességében érzi, hogy valami nagy-nagy hiány gyűlt köré. Legfőképpen belsejében.
 Már véglegesen komoly begubózással – mint annak a mákhoz hasonló, kelkáposzta-cifrázatú levéllel megáldott növény gubójának belseje – fogja önszántából leélni hátralevő életét kutyatisztességből, mert „kutyául” nem tud embertelenül viselkedni.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése