2018. május 24., csütörtök

Pusztába

Mindnyájan inni akartak a puszta közepén. Hét ágra sütött a nap, tikkasztó meleget lehelt rájuk. A bő gatyást elnyelte a gémeskút, de társaságát még bámulta egy kicsit sima szőrű lova. Aztán ő is átügetett a kút túlsó oldalára, - a vízen is túlra -, ahol négy nagy subás, kalapos állt jót magáért, és nézték egymást. Még az is lehet, hogy megszólaltak azon a délutánon, bár a fecsegés arrafelé nem járta.
Ma hajléktalannak neveznénk-, és kinevetnék őket, mert úgy, a nyárközépi harmincöt fokban is hátukon vitték házukat. Aztán télen nádból összedobtak házikószerűt dobtak össze. Fűtés, ágy, takaró ott volt a vállukon. Igaz, előbb meg kellett tanulni azt, hogy hogyan ne robbanjanak fel nyáron. Nekik ez sikerült.
Télen, meg a másik két hűvösebb évszakban, rá sem hederítettek a hőmérsékleti ingadozásokra, még a zuhogó eső is lepergett róluk.
Egy a baj, az a nyavalyás gémeskút, a háttérben őket is elnyelte. Ki tudja hová, miként és merre, de már nem legeltettek birkanyájat, a ménest sem hajtja a gatyás, a kút vizét sem iszogatja a bundásokkal.
Ők csupán arra jártak, ám a nagy időágyú odaszólt kis termetű mozsárágyújának, “kanóc rajtad”. Dörrent és halvány fogalmuk szerint kitisztította a képet. Valójában pusztította, kiirtotta az ott lakókat, és létrehozta a hajléktalanokat? Na erre kérik utólagosan a választ...

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése