2013. október 26., szombat

Jeges nyomok

Egészen zavart tekintettel nézte a gomolygó füstöt, önmagán még nem érezte az odafagyott ruha csábos nyomatát. Olyan hirtelen történt, mondhatná, de nem. Volt előzmény bőven, csak nem így tanították az okosok. Most is felszabadítani ment, mint egy nagy lendkerék hajtotta furcsa fogaskerék. Fogazott és mégis fogatlan…
Köhögött, seperte magáról a lilás, rózsaszín jeget és vállán ütögette a fadorongot. Azon szerencsések közé tartozott, akiktől nem vették el, sőt nem is kapott külön meghívót egy másféle, lejjebb minősített tartóztatásért, a feltartóztatható fecskendősöktől.
Megszokta a hideget, ennek ellenére egy adott pillanatban úgy gondolta, nem lenne rossz ötlet a dorongját és még néhány hasonlót összeszedni egy kisebb tűz rakásához, de holtfáradt volt. Az elmúlt időszakban egyebet sem csinált, csak menetelt, vagy különféle speciális vonatokon ingázott, amelyeken rosszabbak voltak a munkahelyi le-fel vivőknél is.
Most nem értette, hogy a szorosban miért kellett a pajzsokat dübörgetni. Vele szemben olyan sötét volt, hogy egy szakaszon, ahol semmiféle szalagkorlát nem védett, majdnem belepottyant a folyóba, de megúszta. Az egyik barátja, bajtársa, lehet így is mondani, rántott egyet rajta, mert megszédült a sok ide-oda mászkálástól. Rosszabb ez kérem, mint a csákányozás!
Vajon, hogy hívják ezt a fiút, aki teljes értékrenddel és értékelő renddel megzavartan kapirgál a fején. Ugyanúgy lobogtatta a zászlót és menetelt, mint korábban. A kirakatablakokból sem tört be eggyel sem többet, mint az előirányzott és elvárt. Néhány kocsi tetején kénytelen volt táncolni, ez azért van, mert túl sokan voltak, és az utcán egyszerűen nem volt hely. Azt meg hogy képzelik ezek a feltartóztatók, hogy a rendvédőket nem védik, hanem magukat tekintik – ha jól értette –, rendvédelmi szervezetnek? Tiszta lila pöttyös gondolkodásmód!
Milyen büszke volt fejfedőjére, és most kénytelen egy darab kővel ütögetni saját fejét, mintha nem lenne teljesen magánál, pedig nem ivott. Legalább tesztelte, tényleg véd-e az a homályos anyagból készült kék sipka.
A lábait már alig érezte, csak bandukolt a nagy csata után. Olyan legyőzöttnek, meggyőzhetetlenül megalázottnak érezte magát, mint a sakktáblán a legelső gyalog, amit feláldoznak, pedig ő ment. Hiszen, ha valahol valamit rosszul csinálnak a fejesek, botos-dorongos barátaival kötelesek, persze saját belátásuk szerint, gatyába rázni őket. Igaz, sosem értette pontosan, mit is kell csinálni, de ment. Elkezdett vacogni, és az egyik fordulónál, már egészen fényes nappal, egy riporter orra alá dugott valami hangfelvevő mikrofont. A kérdéseket nem is értette… Akkora lárma volt abban a szűk szorosban, hogy mindent úgy összekevert benne, ahogy ő szokta lapáttal a szenet. Csak mondta, mondta a magáét a garázdaságról, a mocsokról, a szennyről.

„Ezek az egyenruhás emberek kétszer is nekünk estek, bár először könnyűszerrel toltuk őket félre, de másodjára még a pajzsokat sem püfölték, mint azt már megszoktuk. Igaz, nagyon nehéz beletörődni, az ember idegein rosszabbul nem lehet dobolni, de aki megszokta, hogy mindennap a szó legszorosabb értelmében a fejére zuhanhat a plafon, nem annyira ijedős. Viszont, míg azoknak valamilyen speciális látóeszközeik voltak, mi vaksötétben tapogatózva sem jutottunk semmire, hiszen egyik oldalról jéghideg víz, másik felől mindenféle mocskos, büdös belélegezhetetlen csípősség áradt ránk.
Jó néhányan belezuhantak a folyóba, talán még jobban is jártak, mert úgy is elnyirkosodtak volna, de a gumibotokat megúszták, és a teljesen érthetetlen, összevissza tartóztatásokat is. Képzelje, ezek azt gondolják, hogy ők rendfenntartók, rendvédők vagy… Na ne játsszanak már! Hányszor, de hányszor mentettük meg már a népet? Amúgy meg ne siránkozzanak annyit, mi is takarítunk munka után! Azt a kevéske üvegszilánkot, néhány felborított autót, szétdobált ezt-azt nyugodtan összeszedheti az, akit meg kell regulázni, vagy, mert van jobb eset is, leváltani, felváltani, esetleg kényszeríteni, hogy úgy tegyen, ahogy nekünk tetszik. Meg aztán vacakoljanak, mert mi készek lettünk volna visszamenni markolókkal összeszedni mindent. Hej, de szoros ez a völgy! Megfojt, kérem szépen, megfojt. Eddig mindig olyan felemelő érzés volt, a lányok ott vártak a város bejáratánál, sőt még az ülésterembe is beslisszolt velünk némelyikük. Miért kellett így elbánni egy jó szándékú, lebecsült csoporttal, ahelyett, hogy bizalmat adnának nekünk, mert abban a pillanatban, ha olyan döntést hoznak, ami nekünk kedvezőtlen, azonnal lépnének. Mit lépnénének? Ugranának, sőt járművek nélkül futólépésben mennénk fel a rendrakásra, és egy pillanat alatt nagy rakás rendet csinálnánk! Látják? Még a folyó kacskaringója sem számít, hadd kanyargózzon. Most a magunk mögött hagyott, talán negyven-ötven kilométer nem olyan kevés, így páncélingben, majdnem belefagyva lődöröghetek hazáig, már futni sem bírok! Legalább ne havazna… Úgy nézek ki, mint egy hóember. Tapadok, nem merem a ruhámat megérinteni. Ráz a hideg, sőt rángat.”

Most olyan szívesen befeküdne egy nagy fejtőgép elé, hogy biztosan átmelegedjen. A győzelem „V” betűjét mutatta, talán odafagyott a kezére. Már nem merte azt mondani, hogy legközelebb is számíthatnak rájuk, hiszen addig zsömlék voltak, most kiharapták belőlük a nagyobbik felet. Ha Hold, akkor igencsak a legfogyóbb negyedben vannak. Úgy tűnik, a Hold-hasonlat a legjobb, mert csak fogy, fogy, fogy az önbizalom, a helyzetátlátás már egy vékony ceruzával írt „C” betű csupán. Maga egészen úgy érezte, hogy nagy semmi lett belőle.
Vajon hány nap múlva kell munkába állnia? Megkapja-e a szokásos rendfenntartás utáni külön prémiumot? Az eltájolódás után ezek is elkezdték igencsak aggasztani.
Fehér volt a két oldal, csupa hó, tán még a fenyőfák is elhullatták lombjukat. Egészen furcsa, ebben a vacogásban szomjas lett… Aztán rájött, hogy az éhségtől. De szívesen nyalna egy jó darab sót!
Még a győzelmi mámorok névtelen bezsebelőinek emléke is felpuffadt léggömbként durranhatott volna szét.
Kevés náluk névtelenebb volt, ők ugyanis csettintésre – hogy pontosan miért, maguk sem tudták – követték a nagyon nagy okos utasításait. Mint egy paradicsompasszírozó, a fejes volt a passzírozó, ők pedig a paradicsom. Lecsorogtak, egyre elhasználtabbnak érezték magukat, aztán a szilárd maradványokat eldobva, jóízűen lenyeldeste őket. Tehát maradtak salak vagy cefre, s mégis olyan nehéz tudomásul venni, hogy már nem lehetnek többé sem salak, sem cefre. Ezek után, már csak darált paszírmány maradt belőlük.
A sosem számolt települések után meglátta végre az otthon első házait. Hazaért, lerogyott, az asszony átöltöztette. Akkorra a kocsonya amatőr mozgású volt vacogásához képest és még mint életében soha, tizenhat órát aludt. Ébredése után napokig félt, hogy újra csatariadót fújnak, de nem.
Kifacsart rongyként, lassan egyenként lődörögtek haza a jobb ellátáshoz szokott harcostársak és hetekig rettegtek. Akkor, ott, végérvényesen felfogták, nincs jó ló, de a rosszak közül a legkevésbé jóra tettek. Legalább ne lett volna helyi kiskirály, különben könnyebb ellentmondani.
Mára már homok sem maradt abból, ami sziklának érezte magát. Végül kőliszt, amiből kőkenyeret lehetett volna sütni. Olyat, mint a nagy, felszakított, darabolt, vágott és vájt megmaradt bányanyomok. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése