2012. március 8., csütörtök

Kopaszka szívjóság

Zömök, már-már csöntörők bikanyakkal botránkozott meg fejét simítva. Példának érezte magát a sok lecsúszott őszülőhöz képest. Barna, tükörsima kopaszság hajatlanította koponyája púpját, még a tükörbe is belecsodált a megelégedettségtől.
Hol vannak már azok a régi szép idők, mikor az előszültek habozás nélkül habozták elgöndörödött tincseiket vörösre, szőkére, barnára, vagy éppen feketére. Kreativitás-dúlók a zöldet, rózsaszínt, narancsot és keveréküket is használták, az egyedül őt megbotránkoztató deresedés ellen. Neki, mint másnak, ez nem volt tisztesen őszülő halánték, vagy ezüstösödő, gyönyörű női haj.
Képzetében megengedte magának, korántsem luxusnak minősítve, hogy a színkopaszodás, vagy festés dilemmájából monolemmát válasszon. Otromba színű tarajuk átváltoztatására irányuló, égő megaegója villámló túldominanciájáról habcinknyi fogalma sem akadt.
Rizsporral kent, porcelánfejű parókás ősökre gondolt, akik nem őszek, csak fejetlenek voltak. Előfutárai természetesnek hebegett, merinó fehér, mai ezüstre pingált kobakoknak.
Mily szép az égkékje sötéten is, nyers a harmatos fű zöldje. Odaevezhetnének! Ám milliárdok képesek nem cselekedni a helytelen és fejtelen, központosított őszülés ellen.
Pellengérlakó szárazak, lógóak, messze ki a kicentizett szabvány világából. Tolerancia mélységes tiszteletével gyűrte marokra lágy parancsgondolatát: „Kotrás az életből, vagy legyetek olyanok, amilyennek elvárom, különben magyarázhattok folyvást tetvészkedve. Én, a nem ősz tarkopasz, úgyis meg és/vagy kinyírlak benneteket.”
Saját, víztükör csillogású, arany napsugarakat visszaverő szívjóságában gyönyörgőn, elérzékenyülve dőlt hátra. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése